İklim Zirvesi öncesi çağrı: Türkiye küresel iklim politikalarında söz sahibi olmalı

Türkiye’nin de davetli olduğu İklim Zirvesi’nde ülkelerin iddialı iklim hedeflerini açıklaması bekleniyor. Sivil toplum örgütleri Türkiye’ye Paris İklim Anlaşması’nı onaylama çağrısında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, 22 Nisan’da başlayacak ve çevrimiçi gerçekleştirilecek iklim zirvesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dâhil olduğu 40 ülke liderini davet etti. Türkiye zirveye davet edilen 40 ülke arasında Paris İklim Anlaşması’nı imzaladığı halde meclisten geçirmeyen tek ülke.

‘TÜRKİYE PARİS ANLAŞMASI’NA TARAF OLMALI’

Paris Anlaşması’na taraf olmak küresel iklim müzakerelerinde aktif rol almak için önemli bir adım. Fakat 191 ülke anlaşmaya tarafken Türkiye dâhil altı ülke taraf olmadı. Bununla birlikte, Biden’ın göreve gelir gelmez yayımladığı kararnameyle anlaşmaya tekrar dâhil olan ABD zirve sırasında Paris İklim Anlaşması altında iddialı bir emisyon azaltım hedefi açıklayacağını şimdiden duyurdu. Davet edilen diğer ülke liderlerinin de zirvede daha iddialı iklim hedefleri açıklamaları bekleniyor. Sivil toplum kuruluşları, zirve öncesinde Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmasını istediklerini duyurarak, küresel iklim politikalarının şekillenmesinde karar verici konumda olmasını talep ediyor.

350.org, CAN Europe, Change.org, Doğa Derneği, SEFIA, TEMA Vakfı, WWF-Türkiye, Yuva Derneği ve Greenpeace Akdeniz’in dâhil olduğu kuruluşlar, Paris İklim Anlaşması hakkında doğru bilinen yanlışları da ortaya koymayı amaçlıyor. Bu doğrultuda “10 Soruda Paris Anlaşması” isimli bir broşür hazırlayan kuruluşlar Paris Anlaşması’nın önemini ve iklim krizinin küresel boyutunu vurgulayarak Türkiye’nin neden anlaşmayı onaylaması gerektiğini bu broşürde ele alıyor.

ZİRVE ÖNCESİ HATIRLATMA

Paris Anlaşması’na bugüne kadar 197 ülke imza attı, bunların 191’i anlaşmaya taraf olarak süreci tamamladı. Türkiye ise Eritre, Libya, Irak, İran, Yemen ile birlikte dünyada anlaşmaya taraf olmayan altı ülkeden biri.

Küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması’nı Türkiye’nin de onaylaması için 47 sivil toplum kuruluşu TBMM’ye iletilecek bir imza kampanyası başlatmıştı. Kampanyaya bugüne kadar 15 bin kişi katıldı.

Broşürün detaylı incelemesi için: https://wwftr.awsassets.panda.org/downloads/10_soruda_paris_anlamas_web.pdf?10741/10-Soruda-Paris-Anlasmasi  (HABER MERKEZİ)