İlaç kullanırken tüketilmemesi gereken yiyecek ve içecekler
İlaç kullanırken dikkat edilmesi gereken birçok yiyecek ve içecek bulunuyor. Alkol, yeşil yapraklı sebzeler, çay ve kahve gibi içecekler de bunlardan bazıları.
DUVAR- Tüketilen yiyecek ve içeceklerin, kullanılan ilaçlar üzerinde birçok etkisi olabiliyor. İlaçlar da yiyecekler gibi bağırsaklarda ve daha sonra karaciğerde parçalanıyor ve bunlar birbirini karmaşık şekillerde etkileyebiliyor. Bazı yiyecekler ilacın etkilerini artırabilirken bazıları da onu etkisiz hale getirebiliyor ve her iki durum da tehlike yaratabiliyor.
BBC'nin Trust Me I'm a Doctor serisindeki bir makaleye göre, İlaçlarla yiyecek ve içecekler arasında meydana gelebilecek etkileşimlere şu örnekler verilebilir:
Antihistamin ve antidepresan gibi bazı ilaçlar uyku haline neden olabilir ve alkol bu etkiyi artırabilir.
Bazı istisnalar dışında, günümüzde birçok antibiyotik alkolden uzak durmayı gerektirmez. Ancak ilaçların alkolle birlikte alınması "alkol kızarıklığı" veya "disülfiram benzeri reaksiyon" olarak adlandırılan başka bir etkiye de yol açar.
Alkol vücutta parçalandığında asetaldehit adı verilen toksik bir madde oluşturur ve vücut bu maddeyi atar. Ama bazı ilaçlar bu maddenin atılmasını zorlaştırıp asetaldehit birikmesine neden olabilir ve kızarma, yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı ve kusma gibi semptomlara yol açabilir.
Alkol ile etkileşime giren ilaçların listesi çok geniştir, bu nedenle her zaman ilaç kutusundaki talimatları kontrol etmek veya ilaç reçete edildiğinde eczacıya veya doktora sormak gerekir.
Makaleye göre, greyfurtun 100'den fazla ilaçla, bazıları tehlikeli olabilecek şekilde etkileşime girdiği tespit edildi.
Greyfurt tansiyon ilaçlarının etkisini birkaç kat artırdığından tehlikeli olabilir. Bunun nedeni greyfurttaki furanokumarin adı verilen kimyasal bileşikler. İlaçlar kana karışmadan önce karaciğerin salgıladığı bazı enzimler tarafından parçalanıyor. Furanokumarinler ise bu enzimleri engelliyor. Bu da bazı ilaçların kandaki yoğunluklarının tehlikeli boyutlara yükselmesi anlamına geliyor.
Sadece bir greyfurt ya da bir bardak greyfurt suyu, bazı kolesterol ilaçlarının etkisini 13 kat artırabiliyor. Bu ise bu ilaçların yan etkilerinin artması demek.
Greyfurt ile etkileşime giren ilaçlar arasında şunlar sayılabilir:
* Bazı kolestorol düşürücü statinler (özellikle simvastatin içeren)
* Bazı aritmi (kalp ritim bozukluğu) ilaçları
* Bazı anti-psikotik (psikiyatrik hastalıkta kullanılan) ilaçlar
* Organ nakli sonrası bağışıklık sistemini bastırmada kullanılan bazı ilaçlar
* Bazı erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) ilaçları
Lahana, brokoli, ıspanak, pazı, kale bitkisi gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru erik ve bazı bitkisel yağlar nispeten yüksek oranda K vitamini içeriyor. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlıyor.
Ancak kalbiniz için Varfarin (Coumadin) gibi pıhtılaşmayı önleyici, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, bu yiyecekler ilacın etkisini azaltacağından dikkatli olmak gerek.
Hatta fazla miktarda yeşil çayın da bu soruna yol açabileceğine dair bir vaka rapor edildiği biliniyor.
Ancak yeşil sebzelerin diyetten tamamen çıkarılması tavsiye edilmiyor; sadece ani K vitamini artışına yol açacak şekilde bir günde aşırı yüklenmeden kaçınmak gerekiyor.