İliç’te ikinci kez toprak kayması yaşandı

İliç maden faciasının yaşandığı bölgede yeni bir toprak kayması meydana geldi. Toprak altında işçi ya da iş makinesi olmadığı öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL – Anagold Madencilik’e ait Erzincan İliç’teki altın madeninde ikinci kez bir kayma meydana geldi. Toprak kayması 13 Şubat’ta yaşanan liç sahasıyla aynı yerde, taşıma işlemi yapılırken yaşandı. Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, bölgedeki işçilerin kaymayı önceden fark edip alandan uzaklaşmayı başardıklarını söyledi.

‘TOPRAK ALTINDA İŞÇİ YOK’

İliç’teki Çöpler Altın Madeni'nde siyanürlü liç yığının kayması sonucu 9 işçi 13 Şubat’ta milyonlarca metreküp toprak altında kalmıştı. Bugüne kadar 4 işçinin cansız bedenine ulaşılırken, 5 işçiyi arama çalışmaları ise devam ediyor. Başaran Aksu, bugün yaşanan siyanürlü toprak kaymasının kontrollü olmadığını belirtirken, işçilerin kayma öncesinde titreşimi fark edip alandan uzaklaştığını söyledi. İliç’te madene karşı çıkanların gönüllü avukatı olan İsmail Hakkı Atal da bölgedeki işçilerle yaptığı görüşmede, toprak altında kalan işçi olmadığını söyledi.

‘VALİLİK AÇIKLAMASI DOĞRU DEĞİL’

Yaşanan kaymayla ilgili Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, İliç'teki altın madeni ocağında kontrollü toprak indirmesi çalışması yapıldığını ifade etti. Ancak Aksu, bölgede kontrollü toprak indirmesi yapılmadığını, zaten bir acil eylem planının da bulunmadığını kaydetti. Anagold’un altın madenine karşı yıllardır mücadele yürüten Sedat Cezayirlioğlu da yaşananlarla ilgili şunları söyledi: “Kayan kütleden bir parça koptu. Orası zaten sıkıntılı yer. Sağlam bir bölge değil. Belki de ileride mevcut kütle de kayabilir. İş makinesi ve işçi toprak altında kalmadı. Valiliğin yaptığı açıklama kesinlikle doğru değil. Yıllardır söylediklerimiz gerçekleşiyor. Bölgenin üstünü boşaltmayı çalışıyorlar.”

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep edilen bilirkişi raporunda da işçilerin güvenliği için hazırlanması gereken acil eylem planının olmadığına işaret edilmişti.

SRR MADENCİLİK: HAFİF ÖLÇEKTE BİR TOPRAK KAYMASI

Öte yandan SSR Madencilik’ten konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklama şöyle:

“27.05.2024 tarihinde saat 14:45 civarında Sabırlı Deresi yığın liç sahasında hafif ölçekte bir toprak kayması meydana gelmiştir. Söz konusu toprak kayması, 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kayması ile aynı sahada yaşanmıştır. Topuk üstü olarak isimlendirdiğimiz alandan Sabırlı Deresi'ne doğru bir akış gerçekleşmiştir.

Bu olay sonucunda herhangi bir yaralanma ya da can kaybı yaşanmamıştır. Bölgede yapılan arama çalışmalarına güvenlik sebebiyle ara verilmiş, alan ve yakın bölgeler önlem amaçlı olarak boşaltılmıştır. Teknik ekiplerimiz, konuyla ilgili incelemelerine devam etmektedir. Tüm gelişmeler ayrıca paylaşılacaktır.”

YABANCI YATIRIM PROJELERİ MÜDÜRÜ TUTUKLANDI 

Bu arada İliç'teki altın madeninde, 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasına ilişkin bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu kanaatine varılan şirketin sürdürülebilir yatırım projeleri müdürü yabancı uyruklu S.S. tutuklandı.

Çöpler köyündeki altın madeni ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor.

AA'nın aktardığına göre bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu kanaatine varılan, şirketin sürdürülebilir yatırım projeleri müdürü yabancı uyruklu S.S. ifadesi alınmak üzere adliyeye çağrıldı. Savcılık sorgusu sonrası mahkemeye sevk edilen S.S, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Soruşturma kapsamında daha önce altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi I.R.G’nin de aralarında bulunduğu 12 zanlı tutuklanmış, 2 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Böylece maden ocağındaki heyelanla ilgili soruşturmada tutuklu sayısı 13’e yükseldi.