İliç'te yeni gelişme: Kepçe şüpheli noktada çalışmaya başladı

İliç'te yaşanan maden faciası sonrası arama kurtarma çalışmalarında yeni gelişme yaşandı. KBRN uzmanlarının ve arama kurtarma ekiplerinin şüpheli gördüğü bir alanda kepçe çalışmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 13 Şubat'ta Erzincan'ın İliç ilçesinde yer alan Çöpler Madeni'nde yığın liç alanında kayma meydana geldi. 9 işçi, 10 milyon metreküplük kütlenin altında kaldı. 

Kayan kütlenin altın ayrıştırmak için kullanılan siyanürlü maddeyle teması olması ve yağan yağmurun toprağı balçık haline getirmesi gibi nedenler nedeniyle arama kurtarma çalışmaları oldukça zor koşullarda gerçekleştiriliyor. Ancak bu sabah itibariyle çalışmalarda yeni bir gelişme yaşandı. 

Metale duyarlı dron ile toprak kütle üzerinde tarama yapıldı. Yapılan taramada metal yoğunluğunun olduğu alandan şüphelenildi. Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) uzmanlarının ve arama kurtarma ekiplerinin ortak çalışmasıyla şüpheli bölge üzerinde yoğunlaşıldı. Şu an alanda iki kepçe ve 100'e yakın işçi ile arama yapılıyor.

KBRN uzmanları, şüpheli buldukları bir alanda çalışma yaptıkları bilgisini vermekle yetinirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar "9 kardeşimizi arıyoruz. Kardeşlerimizin 3'ünün bir lokasyonda 6'sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik" şeklinde açıklama yaptı. 

MTA TARAFINDAN METAL YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ YAPILDI

İliç'te yaşanan maden faciası sonrası arama kurtarma çalışmalarında heyelanın diğer tarafında kaldığı belirtilen kamyon şoförü için de gelişme yaşandı.

Heyelanın olduğu diğer bölgede toprak kütlesi altında kalan kamyon şoförü için şüphelenilen alanda KBRN (Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer) uzmanlarının, ekiplerin çalışma yapması için kimyasal riskine dair ölçüm yaptığı bilgisine ulaştık.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin şüphelenilen alanda dron ile metal yoğunluğunu ölçmesinin ardından kepçeler yoğunluğun olduğu bölgeye girmeye hazırlanıyor.

Tespit edilen alanın çok derin ve su dolu olması sebebiyle önce suyun boşaltılabileceği belirtilirken alanın yukarısında ise herhangi bir kayma riskine karşı gözcülerin beklemede olduğu belirtildi.

 

(HABER MERKEZİ)