İlk paranın basıldığı Sardes Antik Kenti'nde fay hattı tespit edildi
Manisa’daki Sardes Antik Kenti'nde tespit edilen fayın 50 metre yer altında ve kentinin merkezinden geçtiği belirtildi. 7'nci yüzyılda gerçekleşen depremin izlerini taşıyan yarıklar ortaya çıktı.
DUVAR - Manisa'nın Salihli ilçesindeki paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'nde devam eden kazılarda erken Roma İmparatorluğu dönemine ait evlerin taban ve duvarlarında MS 7'nci yüzyılda gerçekleşen ve kentte büyük bir yıkıma neden olan depremin izlerini taşıyan yarık ve çatlaklar olduğu ortaya çıktı.
Kentte depremin izini sürdüklerini belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill, "Çok sayıda jeofizik mühendisi burada inceleme yaptı ve ana fay hattını buldu. Fay hattı 50 metre yer altında ve Sardes kentinin tam merkezinden geçiyor" dedi.
DHA’nın haberine göre, devlet güvencesinde altın ve gümüş paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Salihli ilçesinin Sart Mahallesi'ndeki Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes Antik Kenti'nde, 159 yıl önce başlayan kazı çalışmaları sürüyor. 5 bin yılı aşkın bir süredir çeşitli yerleşimlere sahne olan ve çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan antik kentteki kazılarda, Lidya, Pers, Helenistik, Roma, Bizans ve diğer kültürlerden çok sayıda yapı ve eser ortaya çıkarıldı.
Antik kentte bu yıl erken Roma İmparatorluğu dönemine ait evlerde devam eden kazılarda, MS 7'nci yüzyılda gerçekleşen ve kentte büyük bir yıkıma neden depremin kalıntıları gün yüzüne çıktı. Evlerin taban ve duvarlarında depremin izlerini taşıyan yarık ve çatlaklar, depremin etkisini gözler önüne serdi.