İlyas Buzgan: İBB, Kürtçe'yle ilgili sadece bir projeyi hayata geçirdi

Hakkı Savunanlar Platformu eski Başkanı İlyas Buzgan, yerel seçimler öncesi CHP ile pek çok proje konuştuklarını ancak sadece İSMEK'teki Kürtçe kurs projesinin hayata geçirildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçimler öncesinde Hakkı Savunanlar Platformu tarafından 27 Ağustos 2019 tarihinde İstanbul’da organize edilen programda Kürt Dili ve Edebiyatı mezunlarıyla bir araya geldi. Mezunların istihdamına ilişkin açıklama yapan Kılıçdaroğlu, İSMEK’te Kürtçe kurslarının hayata geçirileceğini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen yaşlılara Kürtçe bakım hizmeti vereceğini açıkladı. 

 31 Mart 2019 yerel seçimlerin ardından Ekrem İmamoğlu, mazbatasını alarak İBB'deki başkanlık koltuğuna oturdu. Aralık 2019'da İSMEK kurslarında Kürtçe ders vermek için eğitmen alım duyurusu yapıldı. Yaklaşık 3 yıldır İSMEK kurslarında Kürtçe eğitim veriliyor. Ancak Türkçe bilmeyen yaşlılara verilecek hizmet unutuldu. Haziran 2019'dan beri buna yönelik herhangi bir çalışma veya bir duyuru yapılmadı.

Hakkı Savunanlar Platformu'nun eski başkanı İlyas Buzgan, CHP ile yapılan toplantılarda sadece İSMEK ve Türkçe bilmeyen yaşlılara bakım hizmetinin değil başka pek çok projenin de konuşulduğunu ancak aradan 3 yıl geçmesine rağmen İSMEK dışındaki projelerin hayata geçirilmediğini anlattı: 

"Biz İBB’ye bağlı olan yaşlı ve hasta bakım ünitelerinde Kürtçe bilen personel bulundurmanın doğru olacağını iletmiştik. O dönemde bu taleplerimiz olumlu karşılanmıştı. Ancak süreç içinde herhangi bir gelişme yaşanmadı. Bizim taleplerimiz sadece İSMEK’le sınırlı kaldı. İSMEK daha çok kamusal yüzü olan bir perspektif. Hasta bakım ünitelerinde, bakıma muhtaç olan, bu hastalara Kürtçe bakım hizmeti verecek Kürtçe bilen personelin istihdamı aslında kamusal görünürlüğü neredeyse sıfır. Dolayısıyla buralarda çok daha rahat istihdam yapılabilirdi. Önerilerimiz arasında İBB Haber’in Kürtçe portalının da yapılması vardı. Burada Kürt Dili ve Edebiyatı mezunları istihdam edilebilirdi. Tarihi yerlerin tanıtımıyla ilgili el kitapçıklarının Kürtçe olmasını da dile getirmiştik. Tanıtım broşürlerinin bir kaç sayfası Kürtçe olsa ne olurdu? Aradan 3 yıl geçmesine rağmen bir gelişme yaşanmadı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden gelen turistler Sultanahmet’e gittiğinde Kürtçe hazırlanmış bir broşürü tercih edebilirlerdi. Onu okuyup gitmek istedikleri yerlere, eğlenmek istedikleri yerlere gidebilirlerdi. Ama bu bile yapılmadı. Seçim öncesinde kalın çizgilerle altını çizdiğimiz, olmazsa olmaz taleplerimizin başında İSMEK’in Kürtçe kursları açması ve yaşlı bakım hizmeti geliyordu. Ama sadece İSMEK’te Kürtçe eğitim verildi, diğeri yapılmadı.”

İBB: KÜRTÇE DİLİNİ BİLEN PERSONELİMİZ BULUNUYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Kürtçe dışında başka dil bilmeyen yaşlılara Kürtçe bilen personel hizmeti verip vermediğini sorduk. İBB’den “İstanbul Darülaceze Müdürlüğü bünyesinde, Kürtçe dilini bilen personellerimiz bulunuyor” yanıtı verildi.

Darülaceze’de Kürtçe hizmet alan yaşlılarla görüşmek istedik ancak talebimiz için, “Covid-19 pandemisi ve sonrasında artan varyantlar sebebiyle, Darülacezede misafir edilen yaş almış vatandaşlarımızın dışarı ile temas etmeleri asgari seviyeye indirilmiştir” gerekçesiyle olumsuz yanıt aldık. 

‘İLETİŞİM KURMA KONUSUNDA BİR SIKINTI BULUNMAMAKTADIR’

Evde sağlık hizmeti alan Kürtçe dışında dil bilmeyen hastalara yönelik İBB’nin hangi çalışmalarının olduğuna ilişkin sorumuza ise, İBB tarafından şu açıklama yapıldı: “Evde sağlık hizmeti alan ve Kürtçe haricinde başka dil bilmeyen bir vatandaşın iletişim kurma konusunda bir sıkıntısı bulunmamaktadır. Ailesinden birileri ile mutlaka iletişim sağlanmaktadır. Kürtçe haricinde başka bir dil bilen ve Türkçe bilmeyen evde sağlık hizmeti isteyen bir vatandaş da bulunmamaktadır.”