İmalat sanayinde kapasite kullanımı azaldı

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı yılın ilk ayında bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 75,4'e geriledi. Merkez, reel kesim güven endeksinin ise ocakta aylık 0,2 puan yükselerek 107'ye çıktığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası, Ocak 2021 İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı'nı açıkladı. Merkez'den yapılan açıklamada, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1717 iş yeri tarafından aralık ayı İktisadi Yönelim Anketi'ne verilen yanıtların toplulaştırılarak değerlendirildiği belirtildi.

Anket sonuçlarına göre, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO),bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 75,4 seviyesinde gerçekleşti.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA),bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 75,6 seviyesinde gerçekleşti.

GÜVEN ENDEKSİ ARTTI

Merkez Bankası, ocak ayı reel kesim güven endeksi verilerini de açıkladı. Buna göre güven endeksi ocakta aylık 0,2 puan artaka 106,8'den 107'ye çıktı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise ocakta 110,4'ten 109'a geriledi.

Merkez Bankası verilerine göre  göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan gelişme, bir önceki aya oranla güçlenirken, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan gelişme ise bir önceki aya göre zayıfladı. 

GELECEK 3 AYA YÖNELİK BEKLENTİLER

Bunun yanında, gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan gelişme güçlenirken, ihracat sipariş miktarında ise bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan gelişme zayıfladı.

Ayrıca, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler güçlenirken, gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler zayıfladı. Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan gelişme de güçlenirken, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan gelişme zayıfladı. Ayrıca, gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler de zayıfladı.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16.7`ye, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 12.4'e yükselirken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 70.9`a geriledi. (EKONOMİ SERVİSİ)