İmamlardan avukata sözlü saldırı: Masanın arkasında anlat, biz din adamıyız

Urfa'da düzenlenen bir panele konuşmacı olarak katılan avukat Karaboğa'ya, 'eteğinin kısa olduğu' gerekçesiyle “Sen masanın arkasında anlat, biz din adamıyız” denildi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA- Urfa'da çocuk yaşta evliliklerin önüne geçilmesi için bir panel düzenledi. Panele katılan imamlar, konuşmacı avukatın etek boyunun kısa olduğunu belirterek, "Sen masanın arkasında anlat, biz din adamıyız" dedi.

Urfa Valiliği kentte Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerle Mücadele Eğitimleri Programı düzenledi. Programa Urfa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Başkan Yardımcılığı görevini yürüten avukat Cemile Didem Karaboğa da konuşmacı olarak katıldı. Cemile Didem Karaboğa konuşmasını yaptığı sırada, bazı dinleyiciler 'eteğinin kısa olduğu' ve 'kız çocukların cinselliğiyle ilgili açıklamalar yaptığı' gerekçesiyle cinsiyetçi sözlü saldırıda bulundu. Bir dinleyici Karaboğa'ya “Sen masanın arkasında anlat, biz din adamıyız” dedi. Bunun üzerine Karaboğa konuşmasını yarıda keserek salondan ayrıldı.

Olay, Urfa Barosu tarafından yapılan açıklamayla kınandı. Sözlü saldırıya uğrayan Cemile Didem Karaboğa, sosyal medya hesabından, “Bugün baro adına gittiğim bir eğitimde katılımcılardan birisi eteğimin boyu nedeniyle ‘Masanın arkasında anlatın, biz din görevlisiyiz’ dedi. Söyleyeceklerim bu kadar” paylaşımı yaptı.

SUNUM YAPTIĞI SIRADA SÖZLÜ TACİZ

Urfa Barosu Başkanı Avukat Mehmet Velat İzol de duruma tepki gösterdi. İzol, “İl Müftülük personeline eğitim verilmesine yönelik valilikten eğitimci talep edildi. Biz de Çocuk Hakları Komisyonumu kapsamında bu konularda gönüllü bir şekilde çalışma yürüten Cemile Karaboğa arkadaşımızı görevlendirdik. Arkadaşımız sunum yaptığı sırada önce bir personel, ‘masanın arkasına geçin’ diye çıkışmış. Tabi ki arkadaşımız aldırış etmeden sunumunu devam ettirmiş. Daha sonra konu çocuk yaşta evliliğe gelince din görevlisi ‘çocuk yaşta evliliği engelleyeceğinize, evlilik öncesi cinsel birlikteliği engelleyin’ , ‘neden erkek avukat gelmemiş’ şeklinde sataşmada bulununca avukatımız sunumu yarıda kesmek zorunda kalmış” diye anlattı.

‘İLGİLİ PERSONELİN TESPİT EDİLEREK GEREKLİ YAPTIRIMIN UYGULANMASINI İSTEYECEĞİZ’

İzol, Karaboğa’ya yönelik sözlü saldırıya tepki göstererek “Kabul edilebilir bir şey değil. Baro yönetimi olarak yapacağımız toplantı sonrası ilgili personelin tespit edilmesi ve gerekli idari yaptırımın uygulanması için yazı yazacağız. Arkadaşımız tamamen gönüllü çalışıyor. Konunun başlığı bile bazı katılımcıları rahatsız etmiş. Bizim de tam olarak mücadele ettiğimiz bir zihniyet. Yılmayacağız, bu konuda faaliyetlerimizi devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili ulaştığımız Avukat Cemile Didem Karaboğa açıklama yapmak istemedi.