İmamoğlu: İbadethanelerini belirlemek Alevi vatandaşlarımızın işidir

Maltepe Cemevi’nde Muharrem matemi lokmasına katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Cemevlerine yapılan katkılar bir lütuf değil, kamunun borcudur.

Fotoğraf: İBB
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Muharrem orucunun 10’uncu gününde Alevi vatandaşlarla buluştu. Maltepe Cemevi’nde matem lokmasına katılan İmamoğlu. burada yaptığı konuşmada kamu kurumlarının her kesimin inancına yönelik çalışma yapması gerektiğini vurguladı. 

Hiçbir kesimin ayrımcılığa uğramasına izin vermeyeceklerini söyleyen İmamoğlu, şunları söyledi: “Sevgili canlar ülkemizde ayrımcılığın son bulmasını istiyoruz. Ülkemizde bir kısımın ya da bir kesimin asla yok sayılmasını kabul etmedik, etmeyiz, etmeyeceğiz. Herkesin hakkının, hukukunun korunduğu hukukun üstünlüğünün var olduğu, adaletin tesis olduğu, liyakatın var olduğu ve bütün insanlarımızın, bütün yurttaşlarımızın eşit hissedar olduğu bir memleket var etmeyi, hep beraber sağlamakla yükümlüyüz. Bizim işte bir başka yolumuz da bu yol. Bu manada şehrimizde yaptığımız ve yapacağımız bütün uygulamaların bu yolculuğa hizmet etmesi gerektiğini biliyor ve ona göre adımlar atıyoruz.”  

'DAHA ADALETLİ BİR SÜREÇ'

“Bu bir seçilen ve seçen ilişkisi asla değildir. Bunu unutmayın. Kim, devletimizin hangi kurumu, hangi makamı Alevi vatandaşlarımıza hizmet ediyorsa, bunu yapmak zorunda olduğunu bilerek hissedin ve bunu kabul edin" diyen Ekrem İmamoğlu şöyle devam etti: "Sizlerin bu memleketin yurttaşları olarak ibadetinizi en doğru şekilde, en iyi şekilde yapabileceğiniz bu ortamların varlığını sağlamak bu memleketin kamu kurumlarının borcudur. Bu bugüne kadar yapılmamışsa, eksik yapılmışsa o bizim eksiğimizdir. O eksiği kapatacağız. Bundan sonra daha adaletli bir süreci var edeceğiz ki bütün vatandaşların gönlünde, kalbinde eşit olabilelim. O bakımdan bizlerin size sunduğu katkılar size sunduğu destekler ya da size sunacağı birtakım ibadetinize, geleneğinize, göreneğinize göre düzenlenen birtakım çalışmaların tamamı kamunun size olan borcudur, bir lütuf değildir.

'CEMEVLERİ İBADETHANEDİR'

Cemevlerimiz ibadethanedir. Bunu her yerde tekrar ediyorum. Cemevlerimiz Alevi vatandaşlarımızın ibadethanesidir. Alevi vatandaşlarımızın ibadethanesini belirlemek kimsenin haddine değildir. Alevi vatandaşlarımızın ibadethanesini belirlemek Alevi vatandaşlarımızın işidir.

Dolayısıyla bu cemevlerinin ibadethane olduğu gerçeğini tartışmak bu işlerin gündeminden kalkmalıdır. Bu ayrımcılık bu milletin vicdanına sığmaz. Sığmıyor da zaten. İşte bütün bu eksikliklerin, bütün bu sıkıntıların giderilmesine dönük o büyük matemden ve büyük acıdan ders çıkartarak, onu hatırlayarak geleceğe daha umutlu olmak adına tuttuğumuz oruçların kabul olmasını diliyorum.” 

(HABER MERKEZİ)