İmamoğlu: İstanbul hiç kimseye ve hiçbir kesime ait değildir

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Tarihimizin ve medeniyet özeti kadim İstanbul. Hiç kimseye ve hiçbir kesime ait değil. İstanbul, 16 milyon hemşehrimizin, 86 milyon vatandaşımızındır" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Maltepe Orhangazi Şehir Parkı'nda yapılan 'İstanbul’un Fethi’nin 571. Yıldönümü' etkinliklerine katıldı. Etkinlikte ses ve ışık gösterileri yapıldı, Sena Şener ve Haluk Levent sahne aldı.

Etkinlikte yaptığı konuşmada, Atatürk'ün "İstanbul, bizim tarihimizin ve medeniyetimizin özetidir" sözünü hatırlatan İmamoğlu, "Tarihimizin ve medeniyet özeti kadim İstanbul. Ne demek biliyor musunuz? Hiç kimseye ve hiçbir kesime ait değil. İstanbul, 16 milyon hemşehrimizin, 86 milyon vatandaşımızındır; hepimizindir, İstanbul, onu sevenlerin, ona özen ve saygı gösterenlerindir" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, şunları söyledi:

“Dünya tarihi fetihlerle doludur. Ama İstanbul'un fethi, tarihin akışını değiştiren, bir çağı kapatıp, yenisini açan çok özel bir fetihtir. İstanbul'un fethi, hissedin ki, çok özeldir. Çünkü bir başka yönü vardır. Çünkü, fethin fatihi çok özeldir. 

Bakınız; bu şehre sahip çıkmak, bu şehrin her türlü ruhuna sahip çıkmak, Fatih Sultan Mehmet Han'ın, yeni bir çağ açan değerlerine sahip çıkmaktır. Bakınız; bu şehre sahip çıkmak, İstanbul'u işgalden kurtarıp, yeniden milletimize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk'ün değerlerine sahip çıkmaktır. İstanbul'a sahip çıkmak; böylesi güçlü bir duygudur. Atatürk, ne demişti? ‘İstanbul, bizim tarihimizin ve medeniyetimizin özetidir’ demişti. Tarihimizin ve medeniyet özeti kadim İstanbul. Ne demek biliyor musunuz? Hiç kimseye ve hiçbir kesime ait değil. İstanbul, 16 milyon hemşehrimizin, 86 milyon vatandaşımızındır; hepimizindir, İstanbul, onu sevenlerin, ona özen ve saygı gösterenlerindir. İstanbul, sizlerindir. Burası Fatih Sultan Mehmet'in, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve sizlerin şehridir. Bunu böyle bilelim ve böyle hissedelim.

'SAVAŞI DEĞİL, BARIŞI KAZANDIKLARI İÇİN EŞSİZDİRLER'

Onlar, girdikleri savaşları kazandıkları için değil; onlar, barışı kazandıkları için büyük, barışı kazandıkları için eşsizdirler. Barışı kazandıkları için tarihi, önemli şahsiyetlerdir. Onlar kardeşliğin, hoşgörünün, aklın ve bilimin peşinde koştukları için, insan olmaya değer verdikleri için dünya çapında saygınlar. Yüzyıllar geçse de öyle olacaklar. Fatih ve Atatürk'ün her daim o genç, o güçlü o cesur ruhları, bugünün gençleri, yani sizler için çok değerli bir rehberdir, kılavuzdur. Sevgili gençler; yıkmak değil yapmak için, ayırmak değil birleştirmek için yola koyulduklarında, önlerinde hiç kimse durmadı, duramaz. Yönünüzü geçmişe değil, geleceğe çevirdiğinizde, sizlerin de önünde hiçbir güç duramayacak. 

'ASLA BİRBİRİNİZE GÜVENMEKTEN VAZGEÇMEYİN'

Onun için sevgili gençler, sizler, Fatih'in İstanbul'u fethedip, yeni bir çağ açtığı yaştasınız. Siz de onun gibi gönülleri ve geleceği fethetmek için her şeye sahipsiniz. Her yerde söylüyorum; sevgili gençler, herkesten çok kendinize ve birbirinize güvenin. Asla birbirinize güvenmekten vazgeçmeyin. Gençlerin birliği ve kardeşliği, birbirinize olan hoşgörünüz, birbirinize olan sevginiz ve saygınız, aranızdaki yıktığımız o önyargı duvarlarıyla birlikte, ülkemizin ve dünyamızın en güçlü teminatı olacaktır.”

Etiketler ekrem imamoğlu ibb