İmamoğlu'na taşlı saldırı davasında karar: Ceza var tutuklama yok

Ekrem İmamoğlu'na Erzurum mitinginde yapılan taşlı saldırıyla ilgili görülen davada mahkeme tüm sanıklara ayrı ayrı ceza verdi. Mahkeme, 'iyi hal' uygulaması yaptı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ERZURUM -İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik Erzurum mitinginde gerçekleştirilen taşlı saldırıyla ilgili açılan kamu davası görüldü.

Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya bazı sanıklar ve avukatları ile müşteki avukatları katıldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılan Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere müşteki avukatları, savcının mütaalasına katılmadıklarını belirttiler.

'ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SÖZ KONUSU'

Emniyetin gerekli önlemleri almadığını vurgulayan avukatlar, taşlı saldırının organize bir şekilde yapıldığına dair ciddi emareler olduğunu ifade ettiler. Kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini tekrarlayan avukatlar, "Bu salt bir yaralama olayı değildir. 1993 yılındaki Madımak olayı gibidir. Burada bir can kaybı olmamıştır. Demokrasiye yapılan bu saldırın gerekçeleri ortaya konmalıdır. Öldürmeye teşebbüs söz konusudur. Savcının mütaalasındaki gibi verilecek bir ceza, bizi ve kamuoyunu tatmin etmeyecektir. Kasten yaralamadan verilecek cezanın demokrasiye katkısı olmayacaktır. Mahkeme, görevsizlik talebimizi karara bağlamadı. Gerekli detaylı araştırmalar yapılmadı" şeklinde değerlendirmelerde bulundular.

Cumhuriyet savcısı ise mütaalasını tekrarladığını kaydetti. Duruşmaya katılan sanıklar da daha önceki savunmalarını tekrarlayarak beraatlerini istediler.

Olaylara karıştığı gerekçesiyle ihraç edilen Piyade Uzman Çavuş M. Akif Keleş’in avukatı da savcının mütaalasına katılmadıklarını belirterek "Müvekkilim 1 lirayı yere fırlattı. Ceza istenmesi hukuki değildir. Müvekkilimin beraatini istiyorum" dedi.

BAZI SANIKLAR HAKKINDA HAGB UYGULANDI

Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi, yargılanan 28 sanığın tümüne ceza verildiğini açıkladı. En düşük cezanın 6 aydan başladığını dile getiren mahkeme, sanıklara 'iyi hal' indirimi de yapıldığını kaydetti. Bazı sanıklar hakkında 'Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması' (HAGB) uygulandığını dile getiren mahkeme, görevsizlik kararının neden verilmediği başta olmak üzere birçok konunun gerekçeli kararda açıklanacağını bildirdi.

İddianamede Barış S., Cengiz E., Şenol Ç., Abdulhakim U. ve Murat A. hakkında 'silahla kasten yaralamaya teşebbüs' suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis; Ahmet K., Doğukan K., Enes Y., Emrah T., Abdullah A., Dursun P., Ferdi S., Furkan K., Muhammed Haktan S., Muhammet Emin Ö., Oğuzhan U., Osman K., Ömür K., Serhat K., Serhat M., Soner H., Vefa Ö., Yakup Emre A., Muhammed Ç., Muhammed K., Muhammed Akif K. ve Yunus Emre D. hakkında 'silahla kasten yaralamaya teşebbüs' ile 'silahla basit yaralamaya teşebbüs' suçlarından 2 yıl 9 aydan 8 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep ediliyordu.