İmamoğlu’nun kararı CHP'yi ve seçim ittifakını nasıl etkileyecek?
2019 seçimlerinden farklı bir ittifak mimarisi nasıl oluşturulabilir? Her şeyden önce CHP-İYİ Parti’nin 2019 yerel seçimlerindeki gibi kapsamlı bir iş birliği yapması beklenmiyor. İYİ Parti’nin “kaybettiren” olarak seçmenden tepki görmek istemediği İstanbul, Antalya gibi sınırlı sayıda kritik kentte iş birliğini konuşabileceği kaydediliyor. Ancak İYİ Parti’nin şartlarından biri de iş birliği için bu kez kapıyı CHP’nin çalması gerektiği.
Seçim sonrası “değişim” çağrılarının yapıldığı CHP’de, atacağı adım merak konusu olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tutumunu açıkladı. Adı CHP genel başkanlığı için geçen İmamoğlu, İstanbul adaylığını ilan ederken var gücüyle değişime katkı sunmaya devam edeceğini söyledi. İmamoğlu’nun bu açıklaması ile CHP’deki değişim tartışmalarında seçenekler elenirken Genel Merkez'de yönetimin eli rahatladı. İmamoğlu’nun kararı ile yerel seçimde ittifak denklemine dair de öneriler konuşulmaya başlandı.
İmamoğlu’nun merakla beklenen açıklamasını CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin Genel Merkezi'nde izledi. Parti yöneticilerinden edinilen bilgiye göre İmamoğlu’nun kararı Kılıçdaroğlu’nu şaşırtmadı. İmamoğlu’nun alacağı tutumu Kılıçdaroğlu’nun yaklaşık 2 haftadır bildiğini söyleyen bir parti yöneticisi, bu bilginin siyasi sürece dair bir öngörü olduğunu kaydetti.
KILIÇDAROĞLU İLE İMAMOĞLU ÖRTÜŞTÜ
Kılıçdaroğlu’na yakın bir kurmay İmamoğlu’nun açıklamasını, “Genel başkan ‘İstanbul’u Ekrem İmamoğlu ile alıyoruz ve yeniden aday olmasını istiyorum’ diyordu. Ekrem İmamoğlu da 'Ben İstanbul’a adayım’ dedi. İkisi örtüştü. Değişim diyen partililer yerel seçim öncesi kurultayın yapılmasını istiyor. İmamoğlu kurultayda destekleyeceği bir başka aday olacağının da işaretini verdi. CHP’de demokrasi var. Genel merkez de adayını çıkartır. Kurultayda bir yarış olur. Ondan sonra parti yoluna devam eder” dedi.
'KILIÇDAROĞLU’NU ZORLAYACAK TEK İSİM İMAMOĞLU’YDU'
CHP’de İmamoğlu’nun açıklamasının Genel Merkez yönetiminin elini rahatlattığı görüşü hakim. İmamoğlu’nun açıklamasını değerlendiren bir başka Genel Merkez yöneticisi, “Kemal Bey’i zorlayacak tek isim İmamoğlu’ydu. İmamoğlu’nun aday olmayıp bir başkasını desteklemesi aynı sonucu vermez” dedi. Hatta adı genel başkan adaylığı için geçen CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in de tutumunu bu gelişmeler ışığında gözden geçirebileceği kaydediliyor. Özel için, “Değişim iddiası için zaman dar. Uygulama süreci sınırlı. Adaylığını 2 ay gibi kısa bir süreçte değil yerel seçimin ardından daha iddialı ortaya koyabilir. Yerel seçimden sonra tekrar bir kongre yapılmasının önünde bir engel yok” değerlendirmesi yapılıyor.
400’E YAKIN KONGRE YAPILDI: YEREL SEÇİM ÖNCESİ TUTUM DEĞİŞİKLİKLERİ SÜRPRİZ OLMAZ
Bu arada edinilen bilgiye göre CHP’nin kongre takvimi içinde büyük kısmı iki adaylı 400’e yakın ilçe kongresi yapıldı. İç tartışmalar dikkate alındığında bu kongre sonuçlarının değişimciler ve Genel Merkez destekçileri açısından yüzde 50-yüzde 50 olarak sonuçlandığı, ama yerel seçim öncesi beklentisi olan partililerin kurultayda alacakları tutumda değişikliğin sürpriz olmayacağı konuşuluyor. Büyük kurultay için 5-12 Kasım tarihleri telaffuz ediliyor.
İMAMOĞLU’NUN ADAYLIĞI PM’DEN OY BİRLİĞİ İLE GEÇER
İmamoğlu’nun yeniden belediye başkan adayı olma kararının hem partinin hem de diğer muhalefet partilerinin yerel seçim havasına girmesine katkı sağladığına dikkat çeken CHP’li yöneticiler arasında bu talebin CHP’nin ilk Parti Meclisi toplantısında karara dönüştürülebileceğini söyleyenler var. Bu öneri hayat bulursa eylül ayında yapılması beklenen Parti Meclisi’nde İmamoğlu’nun adaylığı oylanıp tescillenebilir.
İmamoğlu’nun adaylığının Parti Meclisi’nden “oy birliği” ile geçeceği görüşünü savunan kurmaylara göre İstanbul adayının erken ilan edilmesi partiyi yerel seçim sathına sokar, seçmenin motivasyonunu artırabilir. Yine tamamlanan ilçe kongrelerinin ardından örgütler hızla kampanya sürecini örgütlemeye başlar.
İTTİFAK TARTIŞMALARI BAŞLADI, GÖZLER İYİ PARTİ’DE
İmamoğlu’nun açıklaması ile yerel seçimde ittifak, iş birliği konusu da daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Bu konuda henüz hiçbir partiyle bir görüşme gerçekleşmiş değil. Önce partilerin iç tartışmalarını ve kongre süreçlerini tamamlamaları gerektiği konuşuluyor. Ancak ittifak için kimse umutsuz da değil. CHP’de, “Anayasa referandumundan bu yana muhalefet bir dizi ittifak kurdu. Yine kurulabilir. Ancak bu ittifak Millet İttifakı’nın devamı gibi olmaz, olmamalı. Yeni bir mimariye ihtiyaç olduğu açık. Yerel seçimlerde herkes gücü ölçüsünde kazanmak ister. Geçmiş deneyimlere bakılırsa bunun yolu bulunabilir” deniliyor.
'İMAMOĞLU TÜRKİYE’Yİ YÖNETMEYE LAYIK BULUNUYOR DA İSTANBUL’U YÖNETMEYE Mİ LAYIK BULUNMAYACAK'
Yerel seçimde iş birliği tartışmalarında kararı en çok merak edilen partilerden biri İYİ Parti. İYİ Parti’nin tüm illerde kendi adayı ile seçime gireceği konuşulsa da bunun seçim yaklaşırken gözden geçirilebileceği ifade ediliyor. CHP’de İYİ Parti Genel Başkanı’nın hem İmamoğlu hem de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanı adaylığını önerdiğini hatırlatan siyasetçiler, “İmamoğlu Türkiye’yi yönetmeye layık bulunuyor da İstanbul’u yönetmeye mi layık bulunmayacak. Bir yol bulunur. Duygusal yaklaşmamak gerek. Bunları formüle etmek lazım. Yapıcı olunmalı” diyor.
'HALAY ÇEKMİYORUZ, ZEYBEK OYNUYORUZ'
İYİ Parti’de de iş birliği için kapılar kapalı değil ama iş birliğinin 2019 seçimleri gibi olmayacağı ifade ediliyor. İş birliğinde partilerin farklarının dikkate alınması gerektiğini, omuz omuza bir görüntünün kimseye fayda sağlamadığını kaydeden bir İYİ Partili yönetici kendi pozisyonları için, “Halay çekmiyoruz, zeybek oynuyoruz” diyor.
‘MERAL HANIM KEMAL BEY’İN GELMESİNİ BEKLER, İŞ BİRLİĞİ SINIRLI OLUR’
Peki, 2019 seçimlerinden farklı bir ittifak mimarisi nasıl oluşturulabilir? Her şeyden önce CHP-İYİ Parti’nin 2019 yerel seçimlerindeki gibi kapsamlı bir iş birliği yapması beklenmiyor. İYİ Parti’nin “kaybettiren” olarak seçmenden tepki görmek istemediği İstanbul, Antalya gibi sınırlı sayıda kritik kentte iş birliğini konuşabileceği kaydediliyor. Ancak İYİ Parti’nin şartlarından biri de iş birliği için bu kez kapıyı CHP’nin çalması gerektiği. 2019’da İYİ Parti’nin CHP’ye iş birliği teklifi getirdiğini hatırlatanlar, “İYİ Parti bir denge unsuru. Yapılacak hesabın içine alınmak, gücü oranında da kazanmak ister. İstanbul, Ankara kaybedilirse eğer kaybettiren konuşulur. Parti yönetiminin bunu dikkate alacağını düşünüyoruz. Sonuçta iki belediye de Millet İttifakı belediyesi olarak davrandı. Yeni bir iş birliği olursa Meral Hanım Kemal Bey’in gelmesini bekler. Sınırlı bir iş birliği çerçevesinde, ‘kazan-kazan’ bakışı ile bazı garanti ilçeler ya da kentlerin İYİ Parti’ye bırakılması konuşulabilir” diyor.
2019 İKLİMİ İLE 2023 İKLİMİ AYNI DEĞİL
İYİ Parti’de sınırlı da olsa yapılabilecek bir yerel seçim iş birliğinde temel koşullardan biri de HDP’nin tutumu olacak gibi görünüyor. HDP 2019 yerel seçimlerinde “AK Parti-MHP ortaklığına kaybettirme” politikası doğrultusunda başta İstanbul olmak üzere bazı büyükşehirlerde aday çıkarmamıştı. Ancak 14-28 Mayıs seçimlerinde muhalefetin HDP üzerinden terörize edildiğine dikkat çeken İYİ Parti’de, “2019 iklimi ile 2023 iklimi çok farklı. İYİ Partililer 14 Mayıs sonrası tekrar aynı sopayı yemek istemez. Seçmenimiz bunu kabul etmiyor” diyor ve kurulabilecek bir iş birliği sürecinde HDP’nin aldığı tutumun da dikkate alınacağı mesajı veriliyor.
Beklenen konuşmanın yankıları: 'Ne olacaksa kısa sürede olacak' 31 Ekim 2024
Yeni çözüm süreci mümkün mü, AK Parti ve DEM'de neler konuşuluyor? 11 Ekim 2024
CHP anketi sonuçlandı: Ayağa kalkmaya beklentinin üzerinde destek 09 Ekim 2024
'İç cephe'nin şifreleri: Bahçeli ve Erdoğan ne yapmak istiyor? 04 Ekim 2024 YAZARIN TÜM YAZILARI