IMF: Ukrayna savaşı bazı ülkeleri temerrüde düşürebilir

IMF yetkilileri borçlandırdığı yoksul ülkelerin küresel gıda ve enerji fiyatlarındaki artışla beraber temerrüde düşme riski olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ülkeleri borçlandırarak halklara kemer sıkma politikaları dayatan Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna savaşıyla artan küresel ekonomik kriz nedeniyle bazı ülkelerin temerrüde düşme (borç ödeyememe) riski olduğunu belirtti.

IMF’nin mali işlerden sorumlu yöneticisi Vitor Gaspar ve kurumun strateji şefi Ceyla Pazarbaşıoğlu yoksul ülkelerin borçlanma durumuna ilişkin son bilgileri verdi.

Buna göre, küresel gıda ve enerji fiyatlarının gelişen ekonomilere darbe vurduğunu ve bazı ülkelerin kamu borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiğine işaret eden IMF yetkilileri, "Pandemi hala kamu bütçelerini zorlarken Ukrayna savaşı 'eşi benzersiz' bir seviyede kamu borçlanmasına risk teşkil ediyor" dedi.

'DAR GELİRLİ ÜLKELERİN YÜZDE 60'ININ TEMERRÜDE DÜŞME RİSKİ VAR'

Artan gıda ve enerji fiyatlarının özellikle yoksul ülkeleri etkilediğini söyleyen ikili, "hibeye daha çok ihtiyaç duyabileceklerini" ancak gelişen ekonomilerin, borç yönetme politikalarının daha da güçlenmesi gerektiğini belirtti. Dar gelirli ülkelerin yüzde 60’ının borç sıkıntısında veya temerrüde düşme riskinde olduğunu kaydeden yetkililer, gelişmiş ekonomilerde olası faiz yükseltme kararlarının bu ülkeler için borç alımını zorlaştıracağını söyledi. (DIŞ HABERLER)