İnci kefallerinin ölümünde sorumluluk kimde?
Van’da binlerce inci kefalinin ölümüne DSİ’nin suyu kesmesinin sebep olduğu ileri sürülmüştü. Ancak DSİ, Sulama Birliği'ni; Sulama Birliği de Tarım İl Müdürlüğü’nü suçladı.
Salih Sertkal
VAN - Van’ın Muradiye ilçesinde binlerce inci kefali ve yumurtası, dere suyunun azalması nedeniyle öldü.
Deredeki suyun DSİ tarafından kesildiği ileri sürüldü. Ancak DSİ, sorumluluğun sulama yapan çiftçilerde olduğunu belirtti. Çiftçilerin Sulama Birliği de Tarım İl Müdürlüğü’nü işaret etti.
DSİ: SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ
Yaşanan balık ölümlerine ilişkin görüştüğümüz Van DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, sorumluluğun kendilerinde olmadığını savundu. Bendi Mahi Çayı’ndaki balıkların yaşaması için her zaman “can suyu” bıraktıklarını fakat bu suyun çiftçiler tarafından sulama amacıyla kapatıldığını öne sürdü.
Şahna “Çaydaki suyu bölgedeki tarlalara sulama suyu vermek üzerine kurulan Sulama Birliği, suyun kontrol ve idaresini yapıyor. Bizim çaydaki su ile bir ilgimiz yok. Köylüler Sulama Birliği eliyle tarlalarına su götürmek için çaydan su tutuyorlar. Eğer balık ölümleri sırf çaydaki su debisinin azalmasından kaynaklanıyorsa sorumlusu biz değiliz” diye konuştu.
SULAMA BİRLİĞİ: BİZ DE SORUMLU DEĞİLİZ
DSİ’nin işaret ettiği Sulama Birliği de “sorumlu biz değiliz” dedi. Muradiye Sulama Birliği sorumlusu Feyzi Karakoç, balıkların öldüğü bölgenin kendi denetimlerinde olmadığını söyledi. Köylere su verdikleri bentten her zaman balıklar için “can suyu” bıraktıklarını söyleyen Karakoç “Biz asla balıkların can suyunu kesmiyoruz. Ama bizim can suyunu bıraktığımız bentten sonraki kısımda köylüler motorlarla dereden kaçak su çekiyor. Su azalınca da balıklar ölmüş. Orası da bizim sorumluğumuzda değil” ifadelerini kullandı.
Su az olduğu için kendilerine bağlı 13 köyden ancak beşine su verebildiklerini söyleyen Karakoç, çiftçilerin de sulama suyunun azlığından şikayetçi olduğunu belirtti. Suyu tutup bıraktıkları bentten sonraki kısımda balıkların öldüğünü söyleyen Karakaç, buranın da Tarım İl Müdürlüğü sorumluluğunda olduğunu sözlerine ekledi.
TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ: VALİLİK İZNİ OLMADAN AÇIKLAMA YAPAMAYIZ
Balık ve su ürünlerinin korunması, kontrol ve koordinasyon görevi 1380 sayılı kanun çerçevesinde Tarım İl Müdürlükleri’nin sorumluluğu dahilinde. Balık ölümleriyle ilgili iddiaları sormak istediğimiz Van İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, valilik izni olmadan açıklama yapamayacaklarını söyledi.