İngiliz basınından 'Erdoğan' yorumu: 'Ekonomik kriz derinleşir'

İngiltere'nin The Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu Erdoğan'ın önde bitirdiğini hatırlatarak 'Türkiye'deki ekonomik krizin derinleşmesinin beklendiğini' yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin The Guardian gazetesinden Ruth Michaelson, Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci turundan çıkacak sonuçların olası ekonomik etkilerine ilişkin haberinde, "Erdoğan, seçimi önde götürürken Türkiye'deki ekonomik krizin derinleşmesi bekleniyor" öngörüsünü paylaştı.

Ruth Michaelson, haberinde, "Analistler, Erdoğan'ın zaferinin yüksek enflasyon ve halihazırda değeri hiç olmadığı kadar düşük olan Türk Lirası ile birlikte daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden korkuyor" ifadelerine yer verdi. 

'HAYAT PAHALILIĞI KRİZİ DESTEĞİ AZALTMADI'

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 14 Mayıs'taki ilk turunu Cumhur İttifakı'nın adayı, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önde tamamladığını hatırlatan Ruth Michaelson, ilk sonuçların ardından Türk Lirası'nın pazartesi günü piyasalar açıldığında tarihte görülen en düşük seviyesine gerilediğini kaydetti.

Cumhur İttifakı'nın da mecliste çoğunluğu elde ettiğini aktaran Michaelson, "Geleneksel olmayan ekonomi politikaları, enflasyonun artmasına ve gıda ile diğer temel ürünlerin fiyatının yükselmesine katkıda bulunmuş olsa da hayat pahalılığı krizi ile ilgili yaygın endişeler, seçimlerde Erdoğan'a olan desteği azaltmadı" gözlemini paylaştı.

'UMUTLAR UÇUP GİTTİ'

Capital Economics'ten Liam Peach de konuya ilişkin olarak, "Muhalefetin zaferine ve geleneksel bir politika oluşturmaya dönüşe yönelik umutlar uçup gitti. Bunun yerine, artık Erdoğan'ın zaferinin Türkiye'de makroekonomik istikrarsızlığa yol açabileceğine dair çok gerçek bir risk var. Buna ciddi bir para birimi krizi tehdidi ile bankacılık ve ülke borç pozisyonlarında daha fazla gerilim de dahil" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Bankası'na göre Türkiye'nin dünyanın en büyük 19'uncu ekonomisi olduğunu kaydeden Ruth Michaelson, Dünya Bankası'nın Türkiye'de son 5 yıldır etkili olan ekonomik krize, ekonomik büyümeyi 'kredi patlaması ve talebi canlandırmaya' destek çabalarının eşlik ettiği yönündeki gözlemini de okurlarıyla paylaştı.

'KİM KAZANIRSA KAZANSIN...'

Bloomberg'den ekonomistlerin Merkez Bankası'nın Aralık 2021'den bu yana Türk Lirası'nı desteklemek için 177 milyar dolardan fazla harcadığı yönündeki tahminine de atıfta bulunan Michaelson, ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in, "Kim kazanırsa kazansın, bir sonraki hükümet bastırılmış döviz talebi ve Türk Lirası üzerindeki baskı, geniş bir cari açık, azalan uluslararası rezervler ve yüksek enflasyonun etkili olduğu zorlu bir ekonomik zeminle karşı karşıya kalacak” öngörüsünde bulunduğunu hatırlattı. (DIŞ HABERLER)