İngiliz kraliyet kitabı toplatılmıştı: Çevirmenlerden 'hata' iddiasına ret

Prens Harry ve Meghan Markle'ın oğlu Archie'nin ten rengi ile ilgili endişelerini dile getiren kraliyet üyelerinin isimlerinin verildiği kitap, Hollanda'da 'çeviri hatası' iddiasıyla toplatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere kraliyet ailesini konu alan 'Endgame' (Oyun Sonu) isimli kitabın Hollanda'da yayınlanan çevirisi, kitapta bir 'çeviri hatası' olduğu iddiasıyla toplatıldı. İngiltere basınına yansıyan haberlere göre, Hollandaca yayınlanan kitapta, Prens Harry ve Meghan Markle'ın oğulları Archie'nin doğmadan önce ten rengi ile ilgili ayrımcı ifadeler kullanan kişilerin Kral 3'üncü Charles ve Galler Prensesi Kate olduğu ifade edilmişti.

Daily Mail'in haberine göre, Omid Scobie imzasıyla yayınlanan kitabın çevirmenleri Saskia Peeters ve Nellie Keukelaar-van Rijsbergern, çeviri hatası iddialarını reddetti.

'İSİMLER GÜN GİBİ AÇIKTI'

Peeters, kitabın Hollandaca versiyonuna herhangi bir isim eklemediğini belirterek, "Bir çevirmen olarak önümde duran şeyi çevirdim. Kraliyet üyelerinin isimleri gün gibi açıktı. Onları ben eklemedim. Bana ödeme yapılan işi yaptım ve kitabı İngilizceden Hollandacaya çevirdim" dedi. Keukelaar-van Rijsbergern de The Sun'a yaptığı açıklamada, "Biz profesyoneliz; her ikimiz de bu işi yıllardır yapıyoruz. Bu, adil değil" diye konuştu.

'BENİM YAZDIĞIM KİTAPTA İSİM YOKTU'

Öte yandan, kitabın yazarı Scobie, dün akşam BBC'de yayınlanan bir programa katılarak yaptığı açıklamada, kitaba hiçbir şekilde bu iki kraliyet ailesinin adını yazmadığını savundu. Özü dileyip dilemeyeceği sorulan Scobie, "Özür dilemesi gereken ben değilim çünkü ben de hâlâ ne olduğunu bilmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Kitabın Hollandaca versiyonunda Archie'nin ten renginin 'ne kadar koyu renk' olacağı konusunda endişelerini dile getiren kraliyet ailesi üyelerinin Kral Charles ve Prenses Kate olduğu yazılmış, ardından Piers Morgan da televizyonda canlı yayında ikisinin ismini dile getirmişti. Scobie, "Benim yazdığım, düzenlediğim ve imzaladığım kitapta isimler yoktu. Ben de herkes kadar hayal kırıklığı içindeyim" diye konuştu.

İNGİLTERE KRALİYET AİLESİNDE 'TAHT KAVGASI' İDDİASI

Kraliyet biyografi yazarı Omid Scobie, kaleme aldığı "Endgame" (Oyun Sonu) isimli kitapta, İngiltere Kralı 3. Charles ile oğlu Prens William arasında taht rekabeti olduğunu da iddia etmiş, İngiltere'de 28 Kasım'da yayınlanan kitapta, William'ın kral olmak için 'sabırsız' olduğu, Kral ve Veliaht Prens arasında 'artan bir mücadele olduğu' ifade edilmişti.

Buna göre, 75 yaşındaki Kral 3. Charles ile 42 yaşındaki Prens William'ın kamuoyunun onayını kazanmak için rekabet içinde olduğu iddia edilen kitapta, Prens William'ın kral olma konusundaki sabırsızlığının babasını öfkelendirdiği, Charles'ın William'ın kendisini gölgede bırakma çabaları karşısında çileden çıktığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)