İngiltere, sandık başına gidiyor: İşçi Partisi'nden Fransa seçimi sonrası 'ilerici' çağrı

İngiltere'de 4 Temmuz'daki seçim öncesi anketleri önde götüren İşçi Partisi'nin lideri Starmer, "Fransa'da milyonlar aşırı sağa oy verdi. Bundan hangi dersleri çıkarıyorsunuz?" sorusuna yanıt verdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın ardından İngiltere de 4 Temmuz Perşembe günü erken genel seçim için sandık başına gidiyor. Fransa'da dün yapılan seçimin ilk turunda faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin sandıklardan birinci çıkmasını değerlendiren İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Fransa'daki sonuçlardan aldıkları dersin, solun, sadece ilericilerin insanların karşı karşıya olduğu sorunlara yanıtlarının olduğunu kanıtlaması gerektiği olduğunu söyledi.

STARMER: BU İLERİCİ ÇAĞRIYI YAPMALIYIZ

The Guardian'ın aktardığına göre, katıldığı bir seçim etkinliğinde konuşan Starmer'e, "Fransa'da milyonlarca insan aşırı sağa oy verdi. Siz bundan hangi dersleri çıkarıyorsunuz?" diye soruldu. Bundan aldığı dersin insanların 'hoşnutsuz olduğu' ve 'siyasetçilere güvenmediği' olduğunu anlatan Starmer, çıkardığı sonucun, siyaset karşısında hoşnutsuz olan, ülkelerinin çok bozuk ya da düzeltilmeye ihtiyacı olduğunu hisseden ya da Muhafazakarların son 14 yıldır yaptıkları dolayısıyla siyasetçilere güvenemeyen çok sayıda insanın gündelik endişelerini ele almak durumunda oldukları olduğunu ifade etti. 

"Bunu dikkate almalı ve perşembe günü hem İngiltere'ye hem de Avrupa ve dünyaya, sadece ilericilerin bu ülkede ve tüm Avrupa'da karşı karşıya kaldığımız zorluklara cevaplarının olduğunu göstermeliyiz" diyen Starmer, "Bu ilerici çağrıyı yapmalıyız" diye konuştu. 

Starmer sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama bu çağrıyı yaparken insanların İngiltere'de 14 yıllık kaos ve başarısızlığın ardından siyasetten neden hoşnutsuz olduğunu anlamalı, siyaseti hizmete çevirmeli ve iyilik için bir güç olduğu savını öne sürmeye devam etmeliyiz."

SUNAK: SADECE BİZ İŞÇİ PARTİSİ HÜKÜMETİNE KARŞI DURABİLİRİZ

Son yapılan kamuoyu yoklamalarında partisi Muhafazakar Parti İşçi Partisi'nin yaklaşık 20 puan arkasında yer alan Başbakan Rishi Sunak da perşembe günü yapılacak seçime ilişkin değerlendirmesinde, sadece Muhafazakarların İşçi Partisi liderliğindeki bir hükümete karşı durabileceğini ve Nigel Farage'ın aşırı sağcı Reform UK partisine verilecek bir oyun partisinin güçlü bir muhalefet ortaya koyma şansına engel olacağını savundu.

Sunak'ın bugün bir seçim etkinliğinde yapacağı konuşmasından basına yansıyan bilgilere göre, Sunak, konuşmasında, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) için yoğun kampanya yürüten Nigel Farage'ın Reform partisinin 'İşçi Partisi'ne karşı gelmek için yeterince sandalyeye sahip olamayacağını' savunacak.

"Sadece şunu hayal edin: Yüzlerce ve yüzlerce İşçi Partili milletvekiline bir, iki, üç, dört, beş tane seçilmiş vekil itiraz edecek" ifadelerinin yer aldığı konuşmada ayrıca şöyle denildi: "İşçi Partisi hükümeti ülkemiz için kötü olacaktır; kontrolsüz bir İşçi Partisi hükümeti ise iyileşmemizin on yıllar alacağı bir felaket olacaktır."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)