İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan 'İran' açıklaması: 2 savaş uçağı görev aldı

İngiltere, İran'ın İsrail'e füze saldırısına ilişkin açıklama yaparak, iki jetin 'Orta Doğu'daki gerginliğin daha fazla tırmanmasını engelleme çabalarında rol oynadığını' bildirdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Savunma Bakanlığı, sosyal medya platformu X hesabından, İran'ın dün İsrail'e düzenlediği füze saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "İki Kraliyet Hava Kuvvetleri Typhoon savaş uçağı ve bir Voyager havadan havaya yakıt ikmal tankeri, Birleşik Krallık'ın İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını göstererek, Orta Doğu'daki gerginliğin daha fazla tırmanmasını engelleme çabalarında rol oynamıştır" denildi. 

Savunma Bakanlığı, açıklamasında, "Saldırının doğası dolayısıyla herhangi bir hedefle etkileşime girmemişler ancak daha geniş anlamda caydırıcılık ve gerginliğin daha fazla tırmanmasını engelleme çabalarında önemli bir rol oynamışlardır" ifadelerini kullandı.

BAKAN HEALEY: İNGİLİZ GÜÇLERİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI

İngiltere Savunma Bakanı John Healey de saldırının ardından kınama açıklaması yapmıştı. Bakan Healey, "İngiliz güçleri Orta Doğu'da tansiyonun daha da yükselmesini engellemek amacıyla üstüne düşeni yaptı. Operasyonda görev alan tüm İngiliz personele cesaret ve profesyonelliği için teşekkür ederim" ifadelerini kullanmıştı. Ancak, Healey İngiltere ordusunun operasyonda nasıl bir görev aldığını açıklamamıştı.

Operasyona ilişkin detayları ise İngiliz yayın kuruluşu BBC paylaşmıştı. BBC'nin haberine göre, İngiliz savaş uçakları nisan ayında olduğu gibi dün akşam da İsrail'e yönelik İran saldırıları karşısında görev yaptı. İngiliz jetleri, nisanda da İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısı karşısında havalanmış ve İran'a ait insansız hava araçlarını düşürmüştü.

FRANSA: İRAN TEHDİDİNE KARŞI ASKERİ İMKANLARIMIZI KULLANDIK

İran'ın 1 Ekim Salı akşamı İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ardından Fransa'dan yapılan açıklamalarda da İran'ın saldırısı kınanarak Fransa'nın 'İran'dan gelen tehlikeyi engellemek için Orta Doğu'daki askeri imkanlarını kullandığı' belirtilmişti.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Lübnan'daki durumu ve Orta Doğu'daki son gelişmeleri ele almak üzere cumhurbaşkanlığı ofisinde, bazı bakanların katılımıyla Güvenlik Konseyi'ni yönettiği belirtilmişti. Açıklamada, "Macron, İran'ın İsrail'e düzenlediği yeni saldırıları en sert şekilde kınadı" ifadesi kullanılırken, Fransa'nın İran'dan gelen tehlikeyi engellemek için Orta Doğu'daki askeri imkanlarını kullandığı ifade edilmişti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan da konuya ilişkin açıklama yapılmıştı. Açıklamada, "Fransa, İran'dan ateşlenen balistik füzeler ile İsrail'e düzenlenen saldırıyı kınıyor, İsrail'in güvenliğine olan mutlak bağlılığını teyit ediyor. Fransa, Orta Doğu'daki askeri imkanları üzerinden İran tehdidine karşı koyma (çabalarına) katıldı" denilmişti. Açıklamada, saldırıya karşı nasıl bir rol oynandığı konusunda ise ayrıntı verilmemişti. Reuters'ın haberine göre, bir yetkili, İran füzelerini durdurma konusunda Fransa'nın katılım sağladığını söylemişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)