İngiltere ve Almanya'dan 2 Rus uçağına havada engelleme

ABD'ye ait bir insansız hava aracının Karadeniz'de düşmesinden bir gün sonra İngiltere ve Almanya'ya ait savaş uçakları Estonya hava sahası yakınlarında iki Rus uçağını engelledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF), İngiltere ve Almanya'ya ait savaş uçaklarının Estonya hava sahasına yaklaşan Rusya'ya ait yakıt ikmal uçağı ile askeri nakliye uçağını engellediğini duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, konuya ilişkin açıklama yapan RAF, Rusya'nın Ilyushin Il-78 Midas tipi havada yakıt ikmal uçağının Rusya’ya ait Baltık denizi kıyısındaki Kaliningrad’dan St. Petersburg’a giderken Estonya hava trafik kontrolüyle temasının kesildiğini, bunun üzerine, NATO görevi kapsamında Estonya’da bulunan RAF ve Almanya’ya ait iki Eurofighter Typhoon tipi savaş uçağının Estonya hava sahasına doğru ilerleyen Rus uçağını engellediğini aktardı. RAF, daha sonra Estonya hava sahası yakınlarında uçan, yine Rusya’ya ait Antonov 148 tipi askeri nakliye uçağının engellendiğini de duyurdu.

'İKİ ÜLKE TARAFINDAN YAPILAN İLK NATO HAVA SAHASI GÜVENLİĞİ FAALİYETİ'

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin açıklamasında, 'engelleme faaliyetinin iki ülke tarafından yapılan ilk NATO hava sahası güvenliği faaliyeti olduğu' bilgisi paylaşıldı.

İngiltere Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey de "NATO ortak güvenliğimizin temelini oluşturmaya devam ediyor. İngiltere ve Almanya’nın Baltık’ta ortak gerçekleştirdiği bu görev ortak gücümüzü gösterirken, NATO sınırlarına yönelik tehditlere karşı koyma noktasında ortak kararlılığımızı da açıkça gösteriyor" dedi.

Rusya devlet haber ajansı TASS ise konuya ilişkin haberinde, "Rusya Savunma Bakanlığı, Kaliningrad Bölgesi'ne yapılan ve o bölgeden gerçekleştirilen Rus savaş uçağı uçuşlarının uluslararası hava sahası kullanım kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalınarak tarafsız sular üzerinde gerçekleştirildiğini defalarca ifade etti" dedi.

ABD, 'RUS SAVAŞ UÇAĞININ ÇARPTIĞI İHA'MIZ DÜŞTÜ' DEMİŞTİ

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) 14 Mart akşamı iki Rus Su-27 savaş uçağının, Karadeniz’de ABD'ye ait MQ-9 İnsansız Hava Aracını taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9’un uluslararası sulara düştüğünü duyurdu.

EUCOM’dan yapılan yazılı açıklamada, Rusya’ya ait iki Su-27 uçağının Karadeniz üzerinde ABD Hava Kuvvetlerine bağlı MQ-9 istihbarat, gözlem ve keşif insansız hava aracına (İHA) “profesyonel olmayan bir şekilde önleme yaptığı” kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracının (İHA) Ukrayna’daki operasyon nedeniyle uluslararası standartlara uygun olarak tüm hava sahası kullanıcılarına bildirilen geçici durum alanını ihlal ettiğini öne sürdü.

Söz konusu alanı ihlal edenin kimliğini tespit amacıyla görev başındaki hava savunma kuvvetlerine ait savaş uçaklarının havalandığı kaydedilen açıklamada, "Moskova saati ile 09.30 sıralarında yapılan keskin manevra sonucunda MQ-9 İHA irtifa kaybederek kontrolsüz uçuşa geçti ve su yüzeyine çarptı. Rus savaş uçakları silah kullanmadı, İHA ile temas kurmadı ve güvenli bir şekilde üsse döndü” ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)