İngiltere'de Eurovision partilerine 'İsrail' iptali: 'Kırmızı çizgiyi aştılar...'

İngiltere'nin Londra ve Brighton kentlerinde yapılması planlanan bir dizi Eurovision gösterimi ve partisi Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail'in katılımı sebebiyle iptal edildi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç'in Malmö kentinde bu akşam yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması finaline, ekim ayından bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail'in de katılmasına karşı protesto ve 'boykot' talepleri sürerken, İngiltere'de her yıl yapılan bazı Eurovision gösterim ve partilerinin İsrail'in yarışmaya katılımı dolayısıyla iptal edildiği açıklandı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, başkent Londra ve Brighton'daki Eurovision izleme partileri iptal edildi. Londra'nın doğusunda 800 kişinin katılımıyla yapılması planlanan bir partide sahne alacak olan drag performansçısı Crystal, etkinliği İsrail'in yarışmaya katılması dolayısıyla iptal ettiklerini, İsrail'in 'kırmızı çizgiyi aştığını' söyledi.

'DERHAL ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ'

"Ömrüm boyunca Filistin dayanışması konusunda endişe sahibi olan biriyim" diyen Crystal, etkinliği iptal etmenin zor bir karar olmadığını anlattı. Kapılarını açık bırakmak ve doğru olanı yapmak arasında sıkışıp kalan mekanları anladığını söyleyen drag sanatçısı, "Bu kararların ceremesini çekenlerin kuir mekanlar ve kuir sanatçılar olması utanç verici. Ama genel olarak şunu söyleyebilirim ki toplum çok çok destekleyici oldu" dedi. 

Bu hafta, Londra'nın önde gelen LGBTİ+ mekanlarından Royal Vauxhall Tavern de yapmayı planladığı Eurovision partisini iptal ettiğini açıklamıştı. Açıklamada, "Gazze'de şiddet mağduru olan herkesin yanındayız ve derhal ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Bu durum hakkında kendimizi eğitmye devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi. 

DUKE OF YORK SİNEMASI DA İPTAL KARARI ALDI

Londra'da her yıl en büyük Eurovision gösterimine ev sahipliği yapan Eurovision Partisi Londra (EPL) da mart ayında iptal edilmişti. Doğu Londra'daki Rio sinemasında yapılması planlanan etkinliğe ilişkin yapılan, daha sonra silinen sosyal medya paylaşımında, EPL'nin yıllardır 'sevilen bir partner' olduğu ifade edilmiş, ancak bu yıl İsrail'in yarışmaya katılımı dolayısıyla gösterime ev sahipliği yapılmayacağı ifade edilmişti. 

Brighton'da da The Duke of York sineması, bu hafta yapılacak Eurovision etkinliğini iptal etti. Bu iptalin gerekçesi 'çalışanlara ve müşterilere yönelik güvenlik endişeleri' olarak açıklandı. Brighton Filistin Dayanışma Kampanyası, bu kararı 'devasa bir kazanım' olarak nitelendirdi. Şehirdeki bir dizi diğer mekan ve barın da Eurovision etkinliklerini iptal ettiği ifade edilirken, bazı etkinliklerin planlandığı gibi yapılacağı belirtildi. 

20 ÜLKE FİNALE YÜKSELDİ

Bu yıl 68’incisi düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda yarı finaller perşembe günü tamamlandı. İsrail dahil 20 ülke finallere yükseldi.

Eurovision finali 11 Mayıs gecesi düzenlenecek ve kazanan ülke belli olacak. 7 Mayıs'taki ilk yarı finalde Sırbistan, Portekiz, Slovenya, Ukrayna, Litvanya, Finlandiya, Kıbrıs, Hırvatistan, İrlanda ve Lüksemburg final biletini alan ülkeler oldu. 9 Mayıs'taki ikinci yarı final akşamında ise İsrail, Letonya, Avusturya, Hollanda, Norveç, Estonya, Ermenistan, İsviçre, Gürcistan ve Yunanistan finale katılmaya hak kazandı.

EDEN GOLAN'A PROTESTO

İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması yarışmanın düzenlendiği Malmö'de de kitlesel olarak protesto edilirken, ikinci yarı final provasında sahneye çıkan İsrailli şarkıcı Eden Golan, şarkısını seslendirdiği sırada seyirciler tarafından protesto edilmişti. Sosyal medyada yarışmanın düzenlendiği arenadan paylaşılan videolara göre Golan, "Hurricane" adlı şarkısını seslendirdiği sırada yuhalanmıştı. Prova süresince Golan protesto edilmiş, bazı seyirciler "Özgür Filistin" sloganı atmıştı. Protestoların ardından İsrail delegasyonunun arenayı terk ettiği, normalde tüm yarışmacıların performansları sonrası oturduğu "Green Room"da bulunmadıkları öne sürülmüştü.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)