İngiltere'de ırkçı eylemler: Pakistan'da 1 şüpheli gözaltına alındı

İngiltere'de üç çocuğun öldürülmesinin ardından sosyal medyada yapılan dezenformasyonla bağlantılı olarak Pakistan'daki bir şüpheli gözaltına alındı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan'da İngiltere'deki yabancı karşıtı ve ırkçı şiddet olaylarına ilişkin yanlış bilgilerin sosyal medya aracılığıyla yayılmasında rol oynadığı suçlamasıyla bir kişi gözaltına alındı. Pakistan'ın Lahor kentindeki polis yetkilisi İmran Kishwar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İngiltere'de üç çocuğun ölümü ve 10 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırı hakkında yanlış bilgi yayan bir şüpheliye dair soruşturma yürüttüklerini bildirdi. Kishwar, şüphelinin 32 yaşındaki Farhan Asif olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

AA'nın aktardığına göre, Asif'in sorgulanmak üzere gözaltına alındığı bilgisini paylaşan Kishwar, şüphelinin İngiltere'deki saldırgan hakkında sosyal medya üzerinden yanlış bilgi yaymakla suçlandığını kaydetti. Kishwar, Asif'in yanlış bilginin kaynağının kendisi olmadığını, ancak sosyal medyadan paylaştığını iddia ettiğini aktardı. Polis, bu davayı siber terörizmle ilgili konulara bakan Federal Soruşturma Ajansına (FIA) devretti.

Ne olmuştu?

İngiltere’nin Southport kentinde 29 Temmuz Pazartesi günü 17 yaşındaki Axel Rudakubana'nın üç çocuğu öldürdüğü, ayrıca sekizi çocuk 10 kişiyi yaraladığı saldırı sonrası başlayan ırkçı şiddet olayları ülke geneline yayılmıştı. Saldırının ertesi günü Telegram, TikTok ve X gibi sosyal medya platformlarında koordine olan ve spekülatif haberler yayan yabancı karşıtı gruplar, kentte göçmenleri ve Müslümanları protesto edecekleri gerekçesiyle çağrı yapmış ve sonrasında şiddet eylemleri gerçekleştirmişti.

Çok sayıda gözaltı ve tutuklamanın olduğu olaylarda faşist gruplar, polis ve karşıt görüştekilerle çatışmış, evlere, iş yerlerine, arabalara, camilere ve polis araçlarına zarar vermişti. Ülkede 7 Ağustos’ta 100’den fazla ırkçı şiddet eyleminin planlandığı saatlerde karşıt gösteri düzenleyen binlerce ırkçılık karşıtı, sokakları doldurarak faşist eylemcilerin sayısını geride bırakmıştı. Saldırganın daha sonra 17 yaşında bir Ruandalı olduğu ortaya çıkmıştı.

İngiltere'de 9 Ağustos'ta 55 yaşında bir kadın, sosyal medyada paylaştığı yalan bilgilerle yabancı karşıtı sokak olaylarının fitilini ateşlediği iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

(ANADOLU AJANSI)