İngiltere'de mültecilerin kaldığı oteli ateşe veren sanığa 9 yıl hapis cezası

İngiltere'de üç kız çocuğun öldürülmesi sonrası başlayan ırkçı eylemler sırasında mültecilerin kaldığı otelin yangın kapısı önünde ateş yakan sanık hakkında 9 yıl hapis cezası kararı verildi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de üç çocuğun öldürülmesi sonrası sosyal medyada yapılan dezenformasyonun ardından başlayan Müslüman ve yabancı karşıtı eylemlerle bağlantılı olarak bir sanık daha mahkum edildi. Bugün hakim karşısına çıkarılan sanığa, ülkenin kuzeyindeki Roterham'da sığınmacıların kaldığı bir oteli ateşe verme suçlamasıyla 9 yıl hapis cezası verildi. Bu, söz konusu ırkçı eylemlerle bağlantılı verilen en uzun hapis cezası oldu. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 27 yaşındaki Thomas Birley isimli sanık, 4 Ağustos tarihinde otelin girişindeki çöp kutusunu ateşe vererek 'hayati tehlike yaratma niyetiyle kundaklama' suçlamasını kabul etti. Savcı Alisha Kaye, sanık Birley'nin halihazırda yanan çöp kutusuna odun attığını, bu esnada otel çalışanları ve konuklarının içeride olduğunu, çöp kutusunun ise yangın kapısının önünde bulunduğunu anlattı. 

İKİ SUÇLAMAYI DAHA KABUL ETTİ

Sanık, kendisine yöneltilen 'şiddetli kargaşa' ve 'saldırı silahı bulundurma' suçlamalarını da kabul etti. Sheffield Kraliyet Mahkemesi Yargıcı Jeremy Richardson, Thomas Birley'nin eylemlerinin 'başından sonuna kadar ırkçılık ile dolu olduğunu' belirtti ve 9 yıl hapis cezası almasına hükmetti. Davaya konu olan olay sırasında, yaklaşık 400 kişi söz konusu oteli hedef almıştı. Bu kundaklama eylemi ise ülkenin çeşitli bölgelerinde ırkçı saldırı, şiddet ve kundaklama eylemlerinin yaşandığı günlerde meydana gelmişti. 

Ne olmuştu?

İngiltere’nin Southport kentinde 29 Temmuz Pazartesi günü 17 yaşındaki Axel Rudakubana'nın üç çocuğu öldürdüğü, ayrıca sekizi çocuk 10 kişiyi yaraladığı saldırı sonrası başlayan ırkçı şiddet olayları ülke geneline yayılmıştı. Saldırının ertesi günü Telegram, TikTok ve X gibi sosyal medya platformlarında koordine olan ve spekülatif haberler yayan yabancı karşıtı gruplar, kentte göçmenleri ve Müslümanları protesto edecekleri gerekçesiyle çağrı yapmış ve sonrasında şiddet eylemleri gerçekleştirmişti.

Çok sayıda gözaltı ve tutuklamanın olduğu olaylarda faşist gruplar, polis ve karşıt görüştekilerle çatışmış, evlere, iş yerlerine, arabalara, camilere ve polis araçlarına zarar vermişti. Ülkede 7 Ağustos’ta 100’den fazla ırkçı şiddet eyleminin planlandığı saatlerde karşıt gösteri düzenleyen binlerce ırkçılık karşıtı, sokakları doldurarak faşist eylemcilerin sayısını geride bırakmıştı. Saldırganın daha sonra 17 yaşında bir Ruandalı olduğu ortaya çıkmıştı.

İngiltere'de 9 Ağustos'ta 55 yaşında bir kadın, sosyal medyada paylaştığı yalan bilgilerle yabancı karşıtı sokak olaylarının fitilini ateşlediği iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

 

 

(REUTERS)