İngiltere'de erken seçim: İşçi Partisi tek başına iktidar

İngiltere'de Başbakan Sunak, sürpriz kararla ilan ettiği erken genel seçimde hezimete uğradı. Sandık çıkış anketine göre İşçi Partisi Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokarak tek başına iktidar oldu.

Sandık çıkış anketlerine göre seçimi Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi kazandı. (Fotoğraf: Arşiv )
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yerel seçim yenilgisinin ardından sürpriz kararla ülkeyi erken genel seçime götüren Muhafazakar Partili Başbakan Rishi Sunak, yine büyük hezimet yaşadı. 

Halk muhalefetteki İşçi Partisi'ni tek başına iktidara getirdi. 

İngiltere'de yapılan sandık çıkış anketine göre, İşçi Partisi genel seçimlerde Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokarak çoğunluğu elde etti.

AA'nın Araştırma şirketi Ipsos UK'in sandıkların kapanmasının ardından açıkladığı çıkış anketinden aktardığına göre, İşçi Partisi 650 sandalyeli Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokarak tek başına iktidar oldu.

Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran iktidardaki Muhafazakar Parti'nin sandalye sayısı 131'e düştü.

Aşırı sağcı Reform UK Partisi 13, Liberal Demokrat Parti 61, İskoçya Ulusal Partisi 10, Yeşiller Partisi 2 sandalye kazandı.

İşçi Partisi bir önceki seçimde 202 olan sandalye sayısını 410'a, Liberal Demokrat Parti ise 11 olan sandalye sayısını 61'e çıkarırken İskoçya Ulusal Partisinin ise 48 olan sandalye sayısı 10'a düştü.

Seçim sonuçlarına ilişkin tablo sabah saatlerinde belirgin hale gelmeye başlayacak.

Sonuçlar sandık çıkış anketindeki gibi olursa Jeremy Hunt, tarihte tekrar milletvekili seçilemeyen ilk Maliye Bakanı olacak.

SUNAK'IN ERKEN SEÇİM KARARI

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci yarısında yapılması planlanan erken seçimin tarihinin 4 Temmuz olduğunu belirtmişti.

Sunak, "Şimdi İngiltere için geleceğini seçme zamanıdır. Kaydettiğimiz ilerlemenin üzerine inşa etmek mi yoksa plansız ve kesinlikten yoksun bir şekilde başa dönmek mi istediğimize karar verme zamanıdır. Bugün erken saatlerde İngiltere Kralı ile görüşerek parlamentonun feshedilmesini talep ettim. Kral, bu talebi kabul etti ve 4 Temmuz'da genel seçimlere gideceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)