İngiltere'de yeni kabineden ilk toplantı: Starmer'den Ruanda planına ret

İngiltere'nin yeni Başbakanı Starmer, yeni kabinenin ilk toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, bir önceki hükümetin mültecileri Ruanda'ya gönderme planını devam ettirmeyeceğini doğruladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de 4 Temmuz Perşembe günü yapılan genel seçimlerin ardından İşçi Partisi lideri ve Başbakan Keir Starmer'in başkanlığında kurulan kabine, bugün ilk kez Downing Sokağı 10 Numara'da bulunan Başbakanlık binasında toplandı. Starmer'in dün açıkladığı kabinede Sağlık Bakanı olan Wes Streeting, toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, "Hemen çalışamaya başlayacağız" ifadelerini kullandı. Ulaştırma Bakanı Louise Haigh ise Başbakanlık binası önünde bir gazetecinin sorduğu "Demiryolları ne zaman kamulaştırılacak?" sorusuna, "Mümkün olan en kısa süre içinde" yanıtını verdi. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Eğitim Bakanı Bridget Phillipson, toplantıdan önce yeni hükümetin 'ilgileneceği çok şey' olduğunu söylerken, Enerji Bakanı Ed Miliband, Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile birlikte geldiği toplantı öncesinde, "Geri dönmek güzel" diye konuştu. Starmer, 2020 yılında, Muhafazakar Parti iktidarında Ed Miliband'i İklim Değişikliği ve Net Sıfır'dan Sorumlu Gölge Bakan olarak atamıştı. 

'YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR'

Başbakan Keir Starmer de ilk kabine toplantısında yaptığı açıklamada, "Sizi kabinede, ilk toplantımızda karşılamak son derece harika. Majesteleri Kral'ın (3'üncü Charles) beni dün hükümeti ve 2024 İşçi Partisi Hükümeti'ni kurmaya davet etmesi bir onur ve ayrıcalık" dedi. "Şimdi ise ilk kabine toplantımızı yapıyoruz" diyen İngiltere Başbakanı Keir Starmer, "Yapılacak çok fazla işimiz var; o yüzde çalışama başlayalım" diye konuştu. 

STARMER'DEN 'RUANDA' AÇIKLAMASI: 'BU PLAN ÖLÜYDÜ'

Starmer, toplantının ardından bir basın toplantısı da düzenledi. Starmer, toplantıda yaptığı açıklamada, Muhafazakar Parti hükümetinin sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planını devam ettirmeyeceğini teyit etti. Starmer, açıklamasında, "Ruanda planı başlamadan önce ölüp gömülmüştü. (Küçük botlarla Manş Denizi'nden geçişlere karşı) hiçbir zaman caydırıcı olmadı. Caydırıcı olmayan hilelerle devam etmeye hazır değilim" ifadelerini kullandı.  

 

'CİDDİ ZAMANLARDA OLDUĞUMUZU BİLİYORUZ'

Öte yandan, İngiltere'nin yeni Savunma Bakanı John Healy de bugün ilk kez Savunma Bakanlığı'na hitap ettiği konuşmasında, misyonunun 'Britanya'yı ülke içinde ve yurtdışında güvenli kılmak' olduğunu söyledi. Silahlı kuvvetler ve sivil personele hitap eden Healy, "Bunun ciddi zamanlar olduğunu biliyoruz; Avrupa'da savaş, Orta Doğu'da çatışma, büyüyen Rus saldırganlığı, artan küresel tehditler. Ciddi sorunlar olduğunu biliyoruz; silahlı kuvvetlerin 14 yıldır içi boşaltılmış ve az finansman sağlanmış" dedi. 

Yeni hükümetin 'yüzde 2,5 oranında savunma harcamasına, NATO'ya, nükleer caydırıcılığa ve Ukrayna'ya desteğe bağlı tamamen bağlı olduğunu' dile getiren Savunma Bakanı, "Ülkemizin yeni bir liderliği var. Bu bakanlığın yeni bir liderliği var. Misyonumuz, bir savunma rehber ilkesiyle Britanya'yı ülke içinde ve dışında güvenli kılmak" diye konuştu.

İŞÇİ PARTİSİ, AVAM KAMARASI'NA 410 MİLLETVEKİLİ GÖNDERDİ

İngiltere'de 4 Temmuz Perşembe günü yapılan erken genel seçimler sonucunda İşçi Partisi, 650 sandalyeli Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokma başarısı kazanırken iktidardaki Muhafazakar Parti'nin 2019'da 365 olan sandalye sayısı 120'ye geriledi. Rishi Sunak, yeni hükümetin kurulabilmesi için başbakanlık görevinden istifa ederken, aynı zamanda parti liderliğinden de ayrılacağını duyurdu. Dün, Kral 3'üncü Charles'tan hükümet kurma görevini alan İşçi Partisi Genel Başkanı Keir Starmer, resmen İngiltere'nin yeni Başbakanı oldu. Starmer, aynı gün kabinesinin ilk üyelerini de kamuoyu ile paylaştı. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)