İngiltere'de yerel seçimden ilk sonuçlar: Muhafazakârlar güç kaybetti

İngiltere'de dört yıllığına yeni belediye meclis üyelerinin belirlendiği seçimler, Boris Johnson önderliğindeki Muhafazakar Parti için neredeyse hezimet denebilecek sonuçlara ulaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere, Galler, İskoçya'da dün yapılan yerel seçimlerden ilk sonuçlar gelmeye başladı. 4 yıllığına yeni belediye meclis üyelerinin belirlendiği seçimde, Başbakan Boris Johnson’ın liderlik ettiği Muhafazakar Parti İngiltere’de kritik yerleri kaybediyor. 

İşçi Partisi, Liberal Demokratlar ve Yeşiller'de yükseliş göze çarparken İşçi Partisi'nin az farkla Southhampton'ı da kazanmasına rağmen Londra dışındaki bölgelerde oylarını sınırlı ölçüde artırdığı anlaşılıyor.

Yerel seçimlerde toplam 4 bin 350 aday yarıştı. İngiltere'de 146, İskoçya'da 32, Galler'de de 22 belediye için sandık başına gidildi. Dün oy verme işleminin saat 22.00'de sona ermesiyle oy pusulalarının sayımına başlandı.

LONDRA'DA POPÜLARİTESİ AZALIYOR

Aynı zamanda Londra’nın eski belediye başkanı olan Johnson'ın partisi, başkentte 1978'den beri Muhafazakarların kalesi sayılan Wandsworth ve 1964’den beri kontrolü elinde tuttukları Barnet ilçelerinin meclislerini kaybetti. Oy sayımları sürerken, İşçi Partisi yetkilileri ayrıca çoğu hükümet kurumunun bulunduğu Westminster’da belediye meclisini ilk defa kazandıklarını belirtiyor. Hull belediye meclisi ise İşçi Partisi’nden Liberal Demokratlara geçti.

Erken sonuçlar Muhafazakar Parti'nin toplamda 92 meclis sandalyesini kaybettiğini gösteriyor. Ana muhalefetteki İşçi Partisi 23, Liberal Demokratlar ise 42 sandalye kazandı. Seçim sonuçları yaklaşık 7 bin sandalyenin partisine karar verecek.

BREXİT SONRASI DÜŞÜŞ

Muhafazakar Parti 2019 genel seçimlerinde 30 yıldan fazla bir süreden sonra en büyük çoğunluğunu kazanmıştı. Ancak Brexit referandumu sonrası Avrupa Birliği’nde (AB) kalma yönünde oy kullanan şehirde Muhafazakarlar kaybetmişti.Johnson ise en son Covid-19 önlemlerini hükümet binasında partiye katılıp ihlal ettiği için para cezasına çarptırılmıştı. 

Muhafazakar Parti Eşbaşkanı Oliver Dowden sonuçların kendileri için zorlu olmasına rağmen İşçi Partisi’nin iktidar yolunda olmadığını söyledi. Bununla birlikte, bazı yerel Muhafazakar meclis liderleri, partinin kötü performansı, artan yaşam maliyeti ve yasaya uyulmamasının ardından Johnson'ı istifaya çağırdı. (DIŞ HABERLER)