İngiltere'deki gösterilerde 8 şüpheli gözaltına alındı: 'Aşırı sağcı ve ırkçı bir eylem'

İngiltere'nin Southport kasabasındaki bıçaklı saldırının ardından faşist grupların eylemleri Sunderland'de de devam etti. Üç polisin yaralandığı olayların ardından sekiz şüpheli gözaltına alındı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin Southport kasabasında bir dans etkinliğine düzenlenen bıçaklı saldırıda üç çocuğun hayatını kaybetmesinin ardından başlayan eylemler devam ediyor.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Sunderland kentindeki gösterilerde üç polis memuru yaralandı, sekiz şüpheli gözaltına alındı. Yüzlerce kişinin polisle karşı karşıya kaldığı eylemlerde, protestocuların ters çevirdikleri bir aracı ateşe verdiği, polislere bira şişeleri ve taş attıkları ifade edildi. Gözaltına alınan kişilerin aralarında 'şiddet içeren kargaşa' ve 'hırsızlık' olmak üzere bir dizi suçlama ile karşı karşıya olduğu açıklandı. Northumbria polisi, yaralanan üç memurdan birinin taburcu edildiği bilgisini verdi. 

'AŞIRI SAĞCI VE IRKÇI EYLEMİN SONU BURAYA VARDI'

Southport'taki saldırının ardında bıçaklı saldırganın kimliği açıklanmazken, faşist gruplara yakın haber siteleri ve sosyal medya kullanıcıları, saldırganın adının 'Ali' olduğunu ve ülkeye geçen yıl 'kaçak' olarak geldiği haberlerini paylaşmıştı. Bu saldırının ve iddiaların ardından Southport ve başkent Londra başta olmak üzere gösteriler düzenlenmişti. Saldırı sonrası eylem çağrısında bulunulan yerlerden biri de Sunderland'di. 

Dün akşam saatlerinde Sunderland'de en az bir binanın da ateşe verildiği bilgisi verildi. Eylemcilerin bazılarının başında kar maskeleri olduğu, bazı maskelerin üzerinde ise İngiltere bayrağı olduğu ifade edildi. Eylemcilerin polise kent merkezinde ve St. Mark's Road'daki bir caminin yakınlarında bira şişeleri attığı belirtildi. Sosyal medyadan ateşe verilen bina hakkında açıklama yapan 'Nefret Değil Umut' (Hope Not Hate) platformundan Nick Lowles, "Aşırı sağcı ve ırkçı eylemin sonu buraya vardı. Bu protestoları mazur gösteren herkes kendisinden utanmalı" ifadelerini kullandı. İlk önce ateşe verilen binanın bir polis merkezi olduğu ifade edilirken, daha sonra merkezin bitişiğindeki bina olduğu anlaşıldı. 

İÇİŞLERİ BAKANI: BRİTANYA'YI TEMSİL ETMİYORLAR

Sosyal medyada paylaşılan gösteri görüntülerinde de genç erkeklerin "Kimin sokakları? Bizim sokaklarımız" diye bağırdığı, bu esnada İslam karşıtı sloganlar attığı görüldü. 

İçişleri Bakanı Yvette Cooper da olaylara ilişkin açıklamasında, "Polise saldıran ve sokaklarımızda kargaşanın fitilini ateşleyenler, şiddet ve haydutluklarının bedelini ödeyecek. Hükümetin, olası en sert eyleme geçmesi ve hukukun tüm gücü ile karşı karşıya kalmaları için polise desteği tam. Onlar Britanya'yı temsil etmiyor" ifadelerini kullandı.

North East Belediye Başkanı Kim McGuiness de sosyal medya platformu X'teki hesabından yaptığı paylaşımda, "Sunderland'de olanlar karşısında dehşet içindeyim. Şundan emin olabilirsiniz ki eğer trajediye verdiğiniz karşılık, bunu şiddet eylemlerinde bulunmak, diğerlerine kötü davranmak, polise saldırmak ve mala zarar vermek için kullanmaksa o zaman haydutluk dışında hiçbir şeyi desteklemiyorsunuz demektir. Bu, protesto değil" dedi. 

Ne olmuştu?

Southport'ta 29 Temmuz'da dans okuluna giren kişinin bıçaklı saldırısında üç çocuk yaşamını yitirmiş, sekizi çocuk 10 kişi yaralanmıştı. Saldırının ardından polis, Cardiff doğumlu 17 yaşındaki zanlıyı olayda kullanıldığı değerlendirilen bıçakla yakalamıştı.

Saldırganın kimliği açıklanmazken, faşist gruplara yakın haber siteleri ve sosyal medya kullanıcıları saldırganın adının 'Ali' olduğunu ve ülkeye geçen yıl 'kaçak olarak geldiği' haberlerini paylaşmıştı. Bunun üzerine kentte toplanan faşist İngiliz Savunma Ligi yandaşları, Southport Islamic Society Camisi'ne saldırmıştı. Olaya müdahale etmek isteyen polise de saldıran aşırı sağcılar, bir polis minibüsünü ateşe vermişti.

Aşırı sağcıların saldırısı sonucu 53 polis ile üç polis köpeği yaralanmış, dört kişi gözaltına alınmıştı. Başkent Londra'da da çarşamba akşamı faşist gruplar eylem düzenlemiş, eylemin sona ermesiyle yaşanan olaylar neticesinde 100'ün üzerinde kişi şiddet, sağlık çalışanlarına saldırı ve eylem şartlarını ihlal suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Öte yandan, saldırganın hakim karşısına çıkmasının ardından olay sonrası şüphelinin isminin açıklanması konusunda getirilen kısıtlama kaldırılmış ve saldırganın 7 Ağustos 2006 doğumlu Axel Muganwa Rudakubana olduğu açıklanmıştı. Galler'in başkenti Cardiff'te dünyaya gelen saldırganın 2013'te Southport bölgesine taşındığı kaydedilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)