İngiltere'den Elon Musk'a 'iç savaş' tepkisi: Oldukça içler acısı

İngiltere hükümetinin ülkedeki ırkçı şiddet olaylarıyla ilgili olarak "İç savaş kaçınılmaz" diyen Musk'a tepki göstermesinin ardından, milyarder iş insanı İngiltere'ye eleştirilerini sürdürdü.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Southport kasabasında üç kız çocuğun hayatını kaybettiği bıçaklı saldırının failinin kimliği konusunda yapılan dezenformasyon sonrası başlayan ırkçı ve yabancı karşıtı eylemler sürerken, Tesla, SpaceX ve X gibi şirketlerin sahibi milyarder iş insanı Elon Musk'ın ülkede yaşanan olaylarla ilgili sözleri tepki çekti. Musk, şiddet olaylarının ardından X hesabından, "İç savaş kaçınılmaz" diye yazdı.

AA'nın aktardığına göre, bu yorum tepki gösteren İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, Musk'ın X hesabından, eylemcilerin polise havai fişek attığını gösteren videoya 4 Ağustos'ta yaptığı "İç savaş kaçınılmaz" yorumu ve diğer paylaşımlarının 'hiçbir haklı gerekçesi olmadığını' bildirdi. Sözcü, 'sosyal medya şirketlerinin yapabileceği ve yapması gereken daha çok şey olduğuna' dikkat çekerek, söz konusu şirketlerin suç faaliyetlerinin internette paylaşılmamasını sağlama sorumluluğu bulunduğuna vurgu yaptı.

BAKAN YARDIMCISI: TAMAMEN HAKSIZ VE İÇLER ACISI

İngiltere Adalet Bakan Yardımcısı Heidi Alexander da Elon Musk'ın yorumlarını 'tamamen haksız' ve 'oldukça içler acısı' olarak niteledi.

Öte yandan, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve hükümet yetkililerinin ülkedeki şiddet olaylarının ardından sosyal medya hesabında yaptığı "İç savaş kaçınılmaz" yorumuna tepkilerinin ardından, Musk İngiltere'ye eleştirilerini sürdürdü.

MUSK: BURASI İNGİLTERE Mİ, SOVYETLER BİRLİĞİ Mİ?

İngiltere hükümetinden sosyal medya platformlarının 'dezenformasyonu körüklediği' yönündeki açıklamalarının ardından Musk-Starmer atışmasıyla başlayan tartışma, milyarder iş insanının gün boyunca X sosyal medya hesabından yaptığı ve İngiltere hükümetinin göçmenlere ilişkin tutumunu eleştiren paylaşımlarla devam etti.

Konuya ilişkin dün yaptığı paylaşımlardan birinde, sosyal medyada 'saldırgan' yorumları gerekçe gösterilerek bir kişinin polis tarafından gözaltına alındığı anların paylaşıldığı bir videoya yorum yapan Musk, "Burası İngiltere mi, Sovyetler Birliği mi?" diye sordu.

'X, İNGİLTERE'DE EN ÇOK KULLANILAN HABER KAYNAĞI'

Bir cinsel saldırı failinin 180 gün toplum hizmeti cezası aldığı, ırkçı ve göçmen karşıtı paylaşımlar yapanlara da haftalarca hapis cezası verildiği iddia edilen bir paylaşıma da önce "Bu doğru mu?" sorusunu yönelten Elon Musk, aynı görüntüye yaptığı ikinci yorumda, "Burada neler oluyor?" dedi. Musk daha sonra, Daily Mirror gazetesinin ilk sayfasındaki 'Asyalı tacizci grubun, yöneticiler ırkçı tepkiler almaktan çekindiği için 16 yıl faaliyet gösterdiğine' ilişkin bir habere de yorum yaparak, "Bunlar halen yaşanıyor mu?" diye sordu.

Bir paylaşıma, 'İngiltere'de tüm toplumların eşit şekilde korunmadığı' yorumunu yapan Elon Musk, bir başka paylaşımında da "2030 yılında İngiltere hükümetinin hoşuna gitmeyen bir Facebook yorumu yaptığında" yorumuyla "Family Guy" çizgi dizisinden elektrikli sandalyeye oturtulmuş bir karakterin fotoğrafını paylaştı.

'İngiltere'nin Sovyetler Birliği'ne döndüğü' yorumunu yapan bir kullanıcıya ise Musk, "Kesinlikle" yanıtını verdi. Son olarak da sahibi olduğu sosyal medya platformu X'in (eski adıyla Twitter) İngiltere'deki 'en çok kullanılan haber kaynağı' paylaşımıyla, hükümetin sosyal medya platformları hakkındaki eleştirilerine gönderme yaptı.

Ne olmuştu?

İngiltere'nin Southport kasabasında 29 Temmuz'da 17 yaşındaki saldırgan, üç çocuğun öldüğü, sekizi çocuk 10 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırı gerçekleştirdi.

Sosyal medyada saldırganın kimliğiyle ilgili yayılan spekülatif haberler sonucu Southport'taki ırkçı ve yabancı düşmanı gruplar polisle çatışarak Southport İslam Toplumu Camisi'ne taşlı saldırı düzenledi. Burada polisle de çatışan faşist gruplar, çok sayıda polisin yaralanmasına neden olurken polis minibüsünü de ateşe verdi. Southport'taki olaylar nedeniyle 53 polis ve üç polis köpeği yaralandı, beş kişi gözaltına alındı.

Bu şiddet olayları, 2 Ağustos'ta ülkenin doğudaki Sunderland'e sıçradı. Kentteki Masjid-e Anwaar-e Madinah Camisi'nin dışında toplanan kalabalık polisle çatıştı. Kalabalık, kentteki polis karakolunu ateşe verirken bazı kamu kuruluşlarını da yakmak istedi. Yaşananlar nedeniyle üç polisin yaralandığı kentte 10 aşırı sağcı gözaltına alındı.

Sunderland'le aynı gün Hartlepool, Liverpool, Glasgow ve Dover'de de aşırı sağcılar, kent meydanlarında ve camilerin önlerinde toplandı.

3 Ağustos'ta Bristol, Hull, Blackpool, Stoke-on-Trent ve Blackburn'ün de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 İngiliz kentiyle Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'taki dört farklı noktada ırkçı gruplar sokaklara indi. Bu kentlerde göçmenlere ait iş yerleri, camiler, polis araçları ve çevik kuvvet memurlarına saldıran 92 kişi gözaltına alındı.

4 Ağustos'ta Weymouth, Middlesbrough ve Rotherham kentlerinde toplananlar, yine göçmenleri ve Müslüman toplumu hedef aldı. Rotherham'da sığınmacıların kaldığı otelin önünde bir araya gelen aşırı sağcılar, binaya taş ve sandalye gibi yabancı maddeler attı.

Bu kentlerde ırkçı ve yabancı karşıtı gruplar, yer yer karşıt görüşlü gruplar, dini ve ticari yapıları korumaya çalışanlarla da karşı karşıya geldi. Özellikle Hull ve Stoke-on-Trent'te iki faşist eylemcinin bıçaklandığı haberi, olayların şiddetlenmesine neden olurken polis, bu haberlerin yalan olduğunu duyurdu. Blackpool ve Manchester'da eylemlerin sona ermesi çağrısı yapan polis, yeniden toplanmayı da yasakladı

(ANADOLU AJANSI)