İngiltere'den Türkiye'ye daha ucuza diş yaptırmaya gelenler ne yaşıyor?

Ucuza diş yaptırmak için İngiltere'den başka ülkelere giden çok sayıda insan var. Türkiye de bu ülkelerin başında geliyor. Peki bunun sonuçları neler oluyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Diş tedavisi için Türkiye gibi ülkelere seyahat etme trendi ‘Türkiye dişleri’ olarak adlandırılıyor. Sosyal medyada bu etiketle yapılan paylaşımlar 130 milyondan fazla görüntülenmeye ulaşıyor ve sosyal medyanın yanı sıra birçok reality TV şovunda popüler.

BBC'de yer alan habere göre bu trendi ilk uygulayanlardan biri, 2018'de bir özel kanaldaki reality şov programına (Love Island – Aşk Adası) katılıp galip gelmeden önce 10 kaplama için Türkiye'ye giden Jack Fincham olmuştu.

Finchman şöyle diyordu:

"Annem eskiden diş hemşiresiydi, bu yüzden diş yaptırmanın ne kadar pahalı olduğunu biliyorum. İngiltere'de bunun için 10-15 bin sterlin civarında tutacağını biliyordum. Bu iş için Türkiye'ye gidip biraz güneşlenmek ve eğlenmek daha iyi bir tercih olur diye düşündüm." 

Programda dişleri hakkında konuşan Finchman sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak kronun ne olduğunu ve bu kadar müdahale içerdiğini bilmiyordum."

Finchman'ın programa katılıp dişleri hakkında konuştuğu hafta, Google'da "Türkiye Dişleri" aramaları hızla artmıştı. 

DİŞ TEDAVİSİ YÜZÜNDEN 12 KİLO KAYBETTİ

Uygun fiyatlara diş yaptırabilmek için İngiltere’den birçok insan Türkiye’ye geliyor. Ancak ciddi sorunlarla geri dönen ve İngiltere’de yeniden tedavi olmak zorunda kalan hastaların sayısı oldukça fazla. 

48 yaşındaki Lisa Martyn, geçen yıl 26 dişine porselen kaplama yaptırmak üzere Türkiye'ye gitmişti. Bu işlem dişlerin minimum seviyede törpülenmesini gerektirecekti.

 

Aylar sonra aslında kendisine kaplama değil de kron yapıldığını öğrendi.

Bu işlem doğal dişin yüzde 60-70'inin törpülenip inceltilmesini ve dişi tamamen saracak şekilde kron yerleştirilmesini içeriyor. Hastalar bu kronların şeklini, malzemesini ve rengini seçebiliyor, genellikle parlak beyaz dişler tercih ediliyor.

İrlandalı Lisa, Türkiye'deki tedavisinden 10 ay sonra bile hala diş sinirlerinde hassasiyet ve dayanılmaz ağrılardan şikayet ediyordu. Düzgün beslenemediği için 12 kilo kaybetmiş ve aylarca ağrı kesici kullanmıştı.

Ağrı, yüzünün bir tarafını neredeyse felç eden bir enfeksiyon ve apseyle sonuçlandı. Türkiye'deki diş tedavisi için 3500 euro ödemişti. Ama sonrasında düzeltme amaçlı özel kanal tedavisi de ona 2000 euro'ya mal olacaktı.

İrlandalı Lisa, Türkiye'deki tedavisinden 10 ay sonra bile hala diş sinirlerinde hassasiyet ve dayanılmaz ağrılardan şikayet ediyordu. Düzgün beslenemediği için 12 kilo kaybetmiş ve aylarca ağrı kesici kullanmıştı.

Bu işlemlerin maddi olarak kendisini sarsacağını belirten Lisa, "Türkiye'ye gidip tüm dişlerimi törpüledikten sonra ödemem gereken bedel bu" diyor.  BBC, Lisa'nın Türkiye'de tedavi gördüğü klinikle irtibata geçti, ancak yanıt alamadı. 

KRONLAR BÜYÜK KOMLİKASYONLARA NEDEN OLABİLİR

İngiltere'de bu konuda görüşlerine baş vurulan diş hekimleri, düzenleyici kurumların böyle bir tedavi şekline izin vermeyeceğini belirtiyor. Liverpool'daki bir diş kliniğinin yöneticisi Dr. MJ Rowland-Warmann, kronların büyük komplikasyonlara neden olabileceğini söylüyor. "Eğer 21 yaşındaki birine rengini düzeltmek amacıyla 20 tane kron yapsaydım, lisansım iptal edilir, meslekten men edilirdim" diyor.

İngiltere Diş Hekimleri Birliği (BDA) tarafından BBC için 1000 diş hekimiyle yapılan özel bir ankete katılan 597 hekim, diş tedavisi için Türkiye'ye gitmiş hastaları hem kron komplikasyonu hem de farklı sorunlar nedeniyle tedavi ettiklerini söyledi.

Ankete katılanların yaklaşık beşte biri, düzeltme amaçlı tedavi masraflarının 6000 euro'yu aştığını söyledi. 346 diş hekimi, bu tedavinin bir kısmının Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tarafından karşılandığını söyledi. 

İngiltere genelinde kaç kişinin yurtdışında bu tür bir tedavi gördüğü bilinmiyor.

HERKES SORUNLARLA KARŞILAŞMIYOR

Türkiye'ye giden tüm hastalar sorunlarla geri dönmüyor. 22 yaşındaki Tilly, Ocak ayında 16 kaplama için Türkiye'ye gittiğinden beri hiç pişmanlık duymadığını söylüyor. 
Küçük yaştan beri dişleri yüzünden alay konusu olduğunu belirten Tilly, tedavinin hayatını önemli ölçüde değiştirdiğine inanıyor:

"Çok daha fazla gülümsüyorum, gülüyorum. Artık elimle ağzımı kapatmıyorum. Giderek daha fazla kendim oluyorum. Bu bana güven kazandırdı."

Kaplama işlemleri için Türkiye'ye giden diğer pek çok kişi gibi Tilly de kliniğe sosyal medya üzerinden mesaj atarak tedavi için rezervasyon yaptırmış. Klinik de Tilly'ye tedavi planı sunmadan önce dişlerinin fotoğraflarını istemiş.

İKİ ÜLKE, İKİ FARKLI YANIT

BBC, Türkiye'de 150 ve İngiltere'de 50 kozmetik diş kliniğiyle Instagram üzerinden iletişime geçerek belgesel sunucularının dişlerinin fotoğrafını şu mesajla birlikte gönderdi: 
"26'ncı yaş günümde dişlerimi yaptırmak için Türkiye'ye gelmeyi planlıyorum. Alt dişlerimden memnun değilim; ağzımın geri kalanıyla daha uyumlu olmalarını istiyorum. Ne önerirsiniz, ne kadara mal olur ve ne kadar sürer?" 

Yanıt veren 120 Türk kliniğinden 70'i, doğal dişlerin törpülenmesini içeren kron veya kaplama gibi tedaviler önerdi. 

İngiltere'de yanıt veren 34 klinikten hiçbiri kaplama ya da kron gibi bir tedavi planı sunmamış, bazıları sadece düzeltici plaklar ya da kompozit birleştirme gibi daha az müdahale gerektiren tedaviler önermişti.

‘GERÇEKLER SOSYAL MEDYADAKİ GİBİ DEĞİL’

BDA başkanı Eddie Crouch şu uyarıda bulunuyor:

"Gerçekler Instagram'da göründüğü kadar basit değil. Hastaların yaptırdıkları herhangi bir tedavi için tamamen bilgilendirilmiş olarak onay vermeleri ve kendilerine zorla bir satış yapılmasına karşı dikkatli olmaları gerekir. Maalesef İngiltere'de birçok diş hekimi, başka yerde ters gitmiş uygulamaları düzeltmeye çalışıyor.”

Crocuh sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu tür işlemler yaptırmayı düşünen kişilere; diş hekiminin niteliklerini, deneyimini ve işler ters gittiğinde sigortalı olup olmadığını kontrol etmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)
 
 

Etiketler Diş İngiltere