İngiltere'nin ardından İsveç'ten de Ukrayna'ya 'barış gücü' sinyali

İngiltere Başbakanı'nın İngiliz askerlerinin barış gücü olarak Ukrayna'ya gönderilebileceğine işaret etmesinin ardından İsveç de böyle bir durumda bunun bir parçası olabileceğinin sinyalini verdi.

İngiltere'nin ardından İsveç'ten de Ukrayna'ya 'barış gücü' sinyali
İsveç askerleri, başkent Stockholm'de tatbikatta. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın Rusya ile savaşın dört yıla yaklaşığı Ukrayna'ya barış gücü olarak İngiltere askerlerinin gönderilebileceğine işaret etmesinin ardından İsveç'ten de benzer bir açıklama geldi. Başbakan Ulf Kristersson, bugün yaptığı açıklamada, İsveç'in de savaş sonrası barışı koruma güçlerine katkıda bulunmayı değerlendireceğini, böyle bir karar alınmadan önce müzakerelerde ilerleme olması gerektiğini söyledi. Polonya ise Ukrayna'ya barış gücü askeri gönderme gibi bir planının olmadığını açıkladı. Danimarka'dan yapılan açıklamada ise bunu tartışmak için henüz erken olduğu belirtildi.

İsveç Başbakanı Kristersson, ülkesinin de Ukrayna'daki olası bir barış gücüne katkıda bulunmak isteyip istemeyeceğine dair Reuters haber ajansının sorusuna verdiği yanıtta, "Bu görüşmelerde yer alacağız ve bu kesinlikle bir olasılık" ifadelerini kullandı. Söz konusu güçler için 'açık bir yetki' olması gerektiğini vurgulayan Kristersson, "Bence bu müzakerelerde ilerleme sağlayana kadar bunu göremeyeceğiz. Ancak, İsveç olarak biz dünyanın kendi tarafımızda güvenliği güçlendirmenin bir parçasıyızdır. Dolayısıyla, bunun da bir parçası olacağımızı öngörüyorum" dedi. İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard da İsveç kamu yayıncısı İsveç Radyosu'na yaptığı açıklamada, önce uluslararası hukuka saygı duyan, adil ve sürdürülebilir bir barışın organize edilmesi gerektiğini söyledi. Stenergard, "Böyle bir barış tesis edildiğinde, onun sürdürüldüğünden emin olmamız gerekiyor. O zaman hükümetimiz hiçbir şeyi dışlayamaz" değerlendirmesinde bulundu. 

İNGİLTERE DE 'HAZIR VE İSTEKLİ'

İngiltere Başbakanı Keir Starmer da bu açıklamanın öncesinde, Ukrayna'da bir barış anlaşmasını uygulamak üzere İngiliz askerlerini bu ülkeye göndermeye 'hazır ve istekli' olduklarını bildirdi. Starmer, Fransa'da düzenlenecek Ukrayna konulu acil toplantı öncesi İngiliz The Telegraph gazetesine yazdığı makalede, ilk kez açık şekilde İngiliz barış gücü askerlerini Ukrayna'ya konuşlandırmayı düşündüğünü dile getirdi.

Başbakan ve İşçi Partisi lideri Starmer, ülkesinin Ukrayna barış sürecinde Avrupa ile ABD arasında 'benzersiz köprü' rolü oynayabileceğinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı: "İngiltere, Ukrayna için güvenlik garantileri sağlama çalışmalarında öncü rol oynamaya hazır. Bu, Ukrayna ordusuna verilen desteğin artırılmasını içeriyor. İngiltere, 2030'a kadar her yıl 3 milyar sterlinlik askeri yardım taahhüdünde bulundu. Ancak bu, gerekirse kendi askerlerimizi sahaya sürmeye hazır ve istekli olmamız anlamına da geliyor. Bunu hafife almıyorum. İngiliz askerlerini tehlikeye atma sorumluluğunu derinden hissediyorum."

Keir Starmer, Ukrayna'nın güvenliğinin sağlanmasının, Avrupa'nın ve İngiltere'nin güvenliğiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayarak, "Savaş sona erdiğinde, bu yalnızca Putin'in tekrar saldırması için geçici duraklama olmamalı" değerlendirmesinde bulundu. Önümüzdeki kritik günlerin Avrupa kıtasının gelecekteki güvenliğini belirleyeceğini kaydeden Starmer, Paris'teki toplantıda da 'barışın ancak güçle sağlanabileceğini, ancak zayıflığın da savaşa yol açabileceğini' dile getireceğini aktardı.

STARMER: BARIŞ, HER BEDEL KARŞILIĞINDA SAĞLANAMAZ

Keir Starmer, Kiev'in görüşmelerden dışlanmasının 'kabul edilemez' olduğunu belirterek, bu durumu, ABD'nin Afgan hükümetini devre dışı bırakarak Taliban ile müzakere yapmasına benzetti. İngiltere Başbakanı Starmer, "Barış, her bedel karşılığında sağlanamaz. Ukrayna müzakerelerde masada olmalı. Aksi takdirde Putin'in Ukrayna'yı gerçek devlet olarak görmediği yönündeki pozisyonunu kabul etmiş oluruz" ifadesine yer verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinin 'çok yakında' olabileceğini kaydederek, Rusya-Ukrayna savaşını durdurmak istediklerini vurgulamıştı. Trump, 12 Şubat'ta hem Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirmiş, Amerikan ve Rus heyetlerinin Suudi Arabistan'da görüşeceklerini söylemişti. CNN'e açıklama yapan, adı açıklanmayan iki ABD'li yetkili, Rus yetkililerle görüşmek üzere ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un hazırlandığını aktarmıştı. Kremlin de bugün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'da yarın yapılacak görüşmeye Dışişleri Bakanı ve Putin'in Dış Politika Danışmanı'nın katılacağını doğruladı. 

POLONYA BAŞBAKANI: ASKER GÖNDERME PLANIMIZ YOK

Polonya Başbakanı Donald Tusk ise ateşkes sağlanması halinde Ukrayna'ya barış gücü askeri gönderme planlarının olmadığını ancak bu tür güvenlik garantileri sağlamak isteyen ülkeleri destekleyeceklerini bildirdi. Polonya'nın kamu yayıncısı TVP World'ün haberine göre Tusk, Avrupalı liderlerin bir araya geleceği olağanüstü zirveye katılmak üzere Paris'e hareketinden önce basına açıklamalarda bulundu. Bölgenin güvenliği için hem ABD hem de Avrupa Birliği (AB) ile işbirliği yapılması gerektiğini belirten Tusk, "Polonya, AB, müttefikler ve ABD ile güvenlik konusundaki işbirliğini sürdürmeye kararlıdır" dedi.

Polonya'nın ABD ile olan güçlü ilişkisi nedeniyle kilit bir role sahip olduğunu vurgulayan Başbakan Tusk, "Özel bir itibarımız var ve pozitif bir rol oynamalıyız" diye konuştu.

DANİMARKA: BUNU TARTIŞMAK İÇİN ÇOK ERKEN

Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen de Danimarkalı askerlerin Rusya ile varılacak barış anlaşmasının uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla Ukrayna'ya gönderilmesi planını tartışmak için henüz çok erken olduğunu söyledi. Danimarka merkezli DR'ın haberine göre Bakan Poulsen, Danimarkalı askerlerin Ukrayna'da konuşlandırılmasına yönelik tartışmalara ilişkin açıklama yaptı. Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin henüz başlamadığını vurgulayan Poulsen, "Olası bir barış anlaşmasının ardından barışı korumak için Danimarka birliklerinin Ukrayna'da konuşlandırılıp konuşlandırılmayacağını tartışmanın hiçbir anlamı yok. Henüz bunun için çok erken" dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)