İnşaat işçisi hakkını almak için Elazığ’dan İstanbul’a geldi

Elazığ’daki TOKİ şantiyesinde fazla mesaiyi kabul etmediği için darp edilen Ersin Dinç, haklarını alamadığı gerekçesiyle İstanbul’a gelerek şirket önünde eylem başlattı.

Ersin Dinç, (soldan dördüncü) mesai ücretleri verilmediği için Çakır İnşaat önünden eyleme geçti.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

DUVAR - Elazığ’da ana yüklenicinin TOKİ olduğu, taşeron firma Çakır İnşaat tarafından yapımı süren Abdullah Paşa TOKİ evleri şantiyesinde çalışan 23 yaşındaki Ersin Dinç, fazla mesaiyi kabul etmediği için şantiye görevlileri tarafından nisan ayında darp edilerek işten çıkarıldı.

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) üyesi Dinç, hakkını alamadığı gerekçesiyle dün Ümraniye’de bulunan Çakır İnşaat’ın önünde eylem başlattı.

‘TÜM HAKLARIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ’

Sendika üyelerinin de yer aldığı eylemde “Tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz” yazılı pankart açıldı. Eylemden önce TOKİ Genel Müdürü ile görüştüklerini belirten Dinç, bu görüşmenin ardından maaşının yatırıldığını ancak mesai ücretinin yatırılmadığını söyledi. Eylemi bu sebeple başlattıklarını belirten Dinç, Çakır İnşaat yetkilileriyle de görüştü. Görüşmede gasp edilen hakkını talep eden Dinç, “Bana ‘Hakkını vermiyoruz’ dediler, türlü türlü bahaneler ürettiler ve mesaiye kalmadığımı iddia ettiler. Puantaj tutulmadığını söylediler. Bu benim değil, onların sorunu. Tutulması gerekiliyordu, tutmamışlar. Mesaiye kaldığım günler gece 02.00’de şantiye yetkilisine attığım mesajlar var, ona rağmen işlerine gelmediği için inanmadılar, inanmak istemediler” dedi.

‘BİZ SENİN HAKKINI VERİRSEK KÖTÜ ÖRNEK TEŞKİL EDECEK’

Çakır İnşaat yetkililerinin kendisine “Biz senin hakkını verirsek kötü örnek teşkil edecek. Toplam 10-11 bin lira tutuyordu. 5-6 bin kaldı, onu da vermiyoruz” dediklerini belirten Dinç, “Onlar hakkımı verene kadar eylemim sürecek. Biz bütün sermaye sahiplerine, işçinin emekçinin hakkının yenilmeyeceğini, işçi ve emekçinin artık kendi haklarının farkında olduklarını göstermek için pes etmeyeceğiz” diye konuştu.

‘DİRENİŞ SOPAMIZI ÇAKIR İNŞAAT’A GÖSTERİYORUZ’

İnşaat İş örgütlenme sorumlusu Anıl Deniz Gider ise eylemde yaptığı açıklamada, “Çakır İnşaat, üyemizin haklarını istemesine rağmen döverek, korkutmaya çalışarak suç işlemiştir. Bu dava konusu oldu bile ama yağma yok. Gecemizi günümüze kattık, çalıştık, ‘mesai yok’ deniyor. ‘Süleyman Soylu gelecek fazla çalış’ diye mobbing yapan Çakır İnşaat, işçi hakkını isteyince sopayı göstermiştir. Biz de direniş sopamızı Çakır İnşaat’a gösteriyoruz. Haklarımızı alana kadar buradan ayrılmayacağız. Her yeri eylem alanına çevireceğiz” ifadelerini kullandı.