İnsan Hakları Derneği'nde 36. yaş kutlaması

İnsan Hakları Derneğinin 36'ncı yaşı, İHD İstanbul Şubesi'nde düzenlenen resepsiyonla kutlandı: İHD'ye ihtiyaç duyulmayan bir dünya arzuluyoruz.

Fotoğraflar: Evrensel
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) kuruluşunun 36. yıldönümünü kutluyor. Yaş günü nedeniyle İnsan Hakları Derneğinin İstanbul Şubesi'nde düzenlenen resepsiyona EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP İstanbul İl Başkanı İlknur Birol, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ayselin Gülmez, Suruç Aileleri'nden Sultan Yıldız ve Cumartesi Anneleri'nden Hanife Yıldız'ın yanı sıra insan hakları savunucuları katıldı.

Evrensel'in haberine göre Program, İHD'nin kuruluşuyla ilgili video gösterimi ile başladı. 

'İHD'YE İHTİYAÇ OLMAYAN BİR DÜNYA ARZULUYORUZ'

Ardından konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri "Biz yokluk içinden doğduğumuz için diyoruz ki; bütün iletişim kaynaklarımız kapatılsa ne olur, biz daha önce bunu deneyimledik. Bu mücadeleyi yürüten insanların ufkunun bu kadar geniş olması çok umut verici. Sadece hapishanelerle sınırlı kalmayıp Türkiye’deki ve tüm dünyadaki insan haklarını konu edinebilmek, böyle bir bakış açısıyla hareket edebilmek, tüm insan hakkı ihlallerinin önlenmesi için mücadeleyi yürütme perspektifine sahip bir hareketin gelişmesi çok umut verici" dedi. "Bizler bugün o muhteşem birikimin üzerinden yol alıyoruz. Bu nedenle de kendimizi çok daha güçlü hissediyoruz" ifadelerini kullanan Yoleri, şöyle devam etti: "Biz aslında İnsan Hakları Derneği'ne ihtiyaç olmayan bir dünya arzuluyoruz. Hak ihlalleri bitsin ve artık insan hakları mücadelesi vermek zorunda kalmayalım." 

Gülseren Yoleri

'YAŞASIN İNSAN HAKLARI'

İHD'nin 36.yaşını kutlayan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise "İnsan, haklarıyla insandır sloganının çok önemli bir felsefesi var. İnsan vardır demenin bir yerde bir manası yok. İnsan haklarıyla insandır demenin manası var. İşte bu yolu açan İHD önemli bir rota çizdi" dedi.

Akdeniz "İşçi, haklarıyla işçidir. Eğer hakları yoksa işçiden bile sayılmıyor. Mülteci, haklarıyla mültecidir, Kürt halkı hakları varsa bir halktır. Tüm ezilenler için bu formülasyon geçerlidir. 'Kahrolsun insan hakları' denen bir ülkeden geliyoruz. Bu yüzden bu 36 yaş çok değerli, anlamlı. Bu mücadele Türkiye için demokratikleşme mücadelesidir. İnsan hakları sorununun demokratik bir sorun olmanın yanında politik bir sorun olduğunu da biliyoruz. Sınıflar mücadelesinin konusudur. Kahrolsun insan hakları diyenlere inat, yaşasın insan hakları" diye konuştu.

'KARŞITI BİLE BAŞVURUYOR'

İHD'nin ne kadar önemli bir iş yaptığına dikkati çeken HDP İstanbul İl Başkanı İlknur Birol da "Türkiye’de 12 Eylül faşist cuntasından çıkışın en önemli simgelerinden biri İHD. Büyük bir emek ve direnişle oluşturulan İnsan Hakları Derneği, karşıtının bile başı belaya girdiğinde başvurmaktan çekinmeyeceği kadar güvenilir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)