İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Türkiye'ye 8 Mart çağrısı: 'Baskıya son verilmeli'

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün açıklamasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan kadınlar hakkında açılan cezai soruşturmanın 'derhal durdurulması' gerektiği belirtildi. Açıklamada, "Türkiye baskıya son vermeli" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul Taksim’de düzenlenen 19'uncu Feminist Gece Yürüyüşü’nde 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' gerekçesiyle ev baskınlarıyla gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan kadınlar hakkında açılan cezai soruşturmanın 'derhal durdurulması' için çağrıda bulundu. Örgüt, haklarındaki adli kontrol önlemlerinin de kaldırılması gerektiğini belirtti.

'HAKLARIN NE KADAR KÜÇÜMSENDİĞİNİ GÖSTERİYOR'

Attıkları slogan gerekçe gösterilerek 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlaması yöneltilen kadınların dört yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olduğu hatırlatılan açıklamada, "Şiddet içermeyen sloganlar nedeniyle kadın hakları aktivistleri hakkında adli soruşturma başlatmak ve onları gece yarısı evlerinden almak, Türk makamlarının toplanma ile ifade özgürlüğünü ve elbette kadın haklarını ne kadar küçümsediğini gösteriyor" denildi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ DESTEKLEYENLER SUSTURULUYOR'

Gözaltıların, İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklanmasından bir hafta sonra geldiği hatırlatılan açıklamada örgütün kadın hakları araştırmacısı Hillary Margolis, "Türk yetkililerin, kadınları kutlamak ve eşitliği teşvik etmek için olan bir günde bile haklarını korumak yerine barışçıl gösteriler için kadınları hedef alması çok şey anlatıyor" ifadelerini kullandı.

Her yıl Türkiye'de yüzlerce kadının öldürüldüğünü ve istismarcıların cezasız kaldığını aktaran örgüt, hükümetin toplumsal cinsiyet rollerine karşı 'muhafazakar bir bakış açısını' benimsediğini, İstanbul Sözleşmesi'ni destekleyen kişilerin ise 'susturulmaya çalışıldığını' belirtti.

'TÜRKİYE BASKIYA SON VERMELİ'

"Bu yıl yetkililer, Kadınlar Günü etkinliklerine LGBTİ+ bireylerin katımından özellikle rahatsız olmuş görünüyordu" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, 6 Mart'ta Taksim'de düzenlenen Büyük Kadın Buluşması'nda trans kadınların şiddet kullanılarak gözaltına alındığı kaydedildi. Örgüt, yine aynı gün açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un sözlerine de işaret etti. Altun'un, LGBTİ+ bireyleri 'hedef alarak saldırdığı' belirtildi.

"Kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+ bireyler, Kadınlar Günü kutlamalarına katılma hakkına sahiptir" denilen açıklamada, "Türkiye baskıya son vermeli ve seslerinin duyulmasına izin vermeli" ifadelerine yer verildi. (DIŞ HABERLER)