İnsan hakları savunucuları ve hukukçular Dayan'ın ölümünü protesto etti

ÇHD, ÖHD ve İHD İzmir Şubeleri, Cizre'de 23 yaşındaki Abdulgaffar Dayan'ın zırhlı aracın çarpması sonucu öldürülmesini protesto ederek, "Cezasızlık politikasına derhal son verilmelidir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubeleri, 24 Ocak günü Şırnak’ın Cizre ilçesinde 23 yaşındaki Abdulgaffar Dayan'ın zırhlı aracın çarpması sonucu vefat etmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde düzenlenen açıklamada, “Kaza değil katliam, sorumlular hesap verecek” yazılı pankart taşındı.

İnsan hakları savunucuları ve hukukçular adına açıklama yapan Avukat Velat Zeren, Dayan'ın 7 Eylül 2015 tarihinde evinin önünde zırhlı araçtan ateş açılması sonucu yaşamını yitiren ve gömülmesine dahi izin verilmediği için bedeni 1 hafta boyunca dondurucuda bekletilen 11 yaşındaki Cemile Çağırga’ nın akrabası olduğuna dikkat çekti.

'2008-2021 YILLARI ARASI 76 ZIRHLI ARAÇ ÇARMASINDA 42 KÜRT YAŞAMINI YİTİRDİ'

Siyasal iktidarın bütün yaşamsal alanlara bir veba gibi yayılan politikalarının insanları en temel haklarından dahi mahrum bıraktığını ve bu politika, söylemlerin her gün yeni hak ihlalleri yarattığını ifade eden Zeren, bu duruma karşı demokratik sivil toplum örgütleri ve hukuk kurumlarının tüm çağrılarının karşılıksız bırakıldığını söyledi. İktidarın ülkeyi hukuksuzluk ve baskı rejimi ile yönetmedeki ısrarını, insani bütün değerleri ayaklar altına almak pahasına sürdürdüğünü vurgulayan Zeren, şöyle devam etti;

“Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği; Kürdistan’da zırhlı araç çarpmalarına bağlı olarak meydana gelen yaşam hakkı ihlallerini rapor haline getirmiş, bu rapor zırhlı araç çarpmalarının neden olduğu ölüm ve yaralanmaların bilançosunu göz önüne sermiştir. Söz konusu raporlarda yer aldığı haliyle zırhlı araç çarpmalarına bağlı olarak meydana gelen yaşam hakkı ihlallerinin Kürt halkı için yarattığı vahşet; sistematik bir katliamın münferit görünümleri halini almıştır. 2008-2021 yılları arasında en az 76 zırhlı araç çarpmasında 20'si çocuk 42 Kürt yaşamını yitirmiş, son 4 yılda ise 14’ü çocuk 50 kişi yaralanmış, 9’u çocuk 18 kişi yaşamını yitirmiştir.”

'YAŞAM ALANLARINDA ZIRHLI ARAÇ KULLANIMINA DERHAL SON VERİN'

Bu cinayetlerin arka planının sorgulanmadığını, hatta yaşamını yitiren insanların suçlandığını ve faillerin aklandığını söyleyen Zeren, “Zırhlı araç cinayetleri, Kürt halkına yönelik imha ve asimilasyon politikalarının bir parçası olup, yaşanan vakalar tesadüf değil planlı bir uygulamanın sonucudur. Tüm bu planlı katliam sürecinin son tecellisi 24 Ocak’ta Cizre’de yaşanmıştır. Yine bir zırhlı araç cinayetinde bu kez hayatını kaybeden Abdulgaffar Dayan isimli gencecik bir yurttaş olmuştur. Dayan’ın bugüne kadarki benzer cinayetlerde de görüldüğü üzere bu cinayete kurban gitmesinin tek sebebi bir Kürt olarak o an sokakta bulunmasıdır” dedi.

İnsan yaşamının kutsallığı ayaklar altına alınmışken insan hakları örgütleri olarak planlı katliamlara sessiz kalmalarının mümkün olmadığını vurgulayan Zeren, son olarak şunları söyledi:

“Özelde Kürt halkı ve genelde bütün Türkiye halklarına düşmanca yönelen mevcut iktidar politikalarından vazgeçilmesinin ve evrensel hukuk normlarına uygun bir yönetim anlayışına bir an evvel dönülmesinin bir zorunluluk olduğunu hatırlatır ve Abdulgaffar Dayan adlı yurttaşımızın yaşam hakkına kastedilmesinin takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz. Yargı makamlarına çağrımızdır; Faili kolluk olan ve yaşam hakkını ihlal eden zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümler hakkında etkin soruşturma yürütülmeli ve cezasızlık politikasına derhal son verilmelidir. Siyasi iktidar ve yetkili makamlara çağrımızdır; Yaşam alanlarında zırhlı araç kullanımına derhal son verin.” (DUVAR)