Instagram Yaman Akdeniz'in Haniye paylaşımını sildi: Hani anlaşmıştık?

Instagram'ın İsmail Haniye içerikli gönderisini kaldırdığını duyuran Yaman Akdeniz, 'Biz aslında anlaşmadık, değişen bir şey de yok. Instagram'ın sansürlenmesinin gerçek nedeni nedir?' diye konuştu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un suikaste uğrayan Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye için yayınladığı başsağlığı mesajının görselini paylaştığı gönderisinin, Instagram tarafından kaldırıldığını açıkladı. 

Türkiye'de 2 Ağustos 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellenen Instagram'ın, Haniye için paylaşılan gönderilere sansür uyguladığı için kapatıldığı iddia edilmişti.

Platform, Türkiye'yle varılan 'anlaşma'dan sonra Haniye'ye ilişkin içeriklerin bulunduğu gönderilerin altına "Topluluk kurallarına aykırı olsa da haber değeri taşıdığı" için kaldırılmadığını belirten notlar eklemeye başladı. 

'HANİ ANLAŞMIŞTIK?'

Instagram'ın kaldırdığı gönderisini X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşan Akdeniz, şu değerlendirmelerde bulundu: "Instagram tarafından ben de bugün Fahrettin Altun'un İsmail Haniye taziye mesajının görselini paylaştığım için sansürlendim. Hani 'anlaşmıştık?' Bunun sonucu olarak Instagram kapatılmalı mı veya çözüm ne olmalı?"

'KARARA İTİRAZ EDECEĞİM'

"Instagram Cuma günü açıldıktan sonra, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram'a 'Şehit İsmail Haniye taziye mesajı' ile geri döndü. Instagram bu paylaşıma izin verdi ve Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikası'na aykırı da olsa 'haber değeri' olduğunu değerlendirdi. Ben de bu paylaşımının görselini 'İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sansürden sonra Instagram'a Şehit İsmail Haniye taziye mesajı ile dönmüş' açıklamasıyla paylaştım. Hatta bu paylaşım altında seviyeli bir tartışma da başladı. Bu sabah ise bu paylaşımım Meta ve Instagram'ın Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikası'na aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırıldı. Biraz karmaşık olmakla birlikte itiraz mekanizmasını bulup, tekrar değerlendirmelerini talep ettim. Bunu yaparken bir açıklama yapamıyorsunuz. Eğer bu otomatik itiraz sürecinden de sonuç alamazsam, o zaman konuyu Meta'dan bağımsız kurulan Gözetim Kurulu'na (Oversight Board) götüreceğim. Sonuçta Altun'un paylaşımının haber değeri varsa, benim paylaşımım da farklı değil."

'BUNUN SONUCU ASLA INSTAGRAM'IN TOPYEKÜN SANSÜRLENMESİ OLMAMALI'

"Karmaşık Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikası'na aykırı bir durum da söz konusu değil. Paylaşımda şiddet çağrısı veya terör desteği veya propagandası yok. Platformların da bu tip paylaşımlara tahammül etmesi beklenir. Bu yanlış uygulama ile ilgili hukuk yoluna da başvurulabilir. Fakat, itiraz ve Gözetim Kurulu üzerinden ilerlemek daha mantıklı. Bunun sonucu da asla Instagram'ın topyekün sansürlenmesi de olmamalı. Devletin BTK Başkanı eli ile yaptığının tekrarlanmasını asla istemem."

'INSTAGRAM'IN SANSÜRLENMESİNİN GERÇEK NEDENİ NEDİR?'

"Bir diğer taraftan 'hani anlaşmıştık?' Hani hesaplarımız güvence altına alınmıştı? Ulaştırma Bakanı öyle demedi mi? Instagram susmaya devam ederken, tek taraflı anlaşma mı olur? Dün uzun uzun yazdım, biz aslında anlaşmadık. Değişen bir şey de yok. O zaman tekrar soruyorum, Instagram'ın sansürlenmesinin gerçek nedeni nedir?"

(SOSYAL MEDYA)