İnternet medyası için Meclis’te komisyon kurulması talep edildi

CHP Milletvekilleri internet medyasının ve online habercilik yapan basın çalışanlarının sorunlarına yönelik TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İnternet gazeteciliğinin Basın Kanunu kapsamına alınması ve gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi için geçmişte 2 farklı kanun teklifi hazırlayıp TBMM Başkanlığı’na sunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bu kez CHP’li milletvekilleriyle birlikte internet medyasında çalışanların sorunlarının araştırılarak, çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti.

‘MECLİS İNTERNET MEDYASI KONUSUNDA KAPLUMBAĞA HIZINDA HAREKET EDİYOR’

İnternet medyasında çalışanlarının sorunlarının araştırılması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunulan Meclis Araştırması önergesinde, online medyanın son dönemdeki gelişimine değinildi.

Türkiye’de bağımsız haber siteleri, gazete, televizyon ve dergilerin web siteleriyle birlikte online habercilik yapan dijital gazete sayısının 10 binleri bulduğu belirtilen önergenin gerekçesinde, “Fazla bir maliyet gerektirmeyen internet gazeteciliği hızla yaygınlaşmaya devam ederken, online haberciliğin halen yasal bir zemine oturtulmaması, büyük bir sorun ve kayıp olarak karşımıza çıkmaktadır. Önümüzde duran gerçekliğe rağmen internet gazeteciliğinin halen Basın Kanunu kapsamına alınmaması, diğer gerekli yasal düzenlemelerin yapılmaması, internet ortamında habercilik faaliyeti yürüten, bireylerin haber alma hakkına yönelik emek ve mesai harcayan fedakâr basın mensuplarının, muhabirlerin, internet haber editörlerinin mağduriyetini katlamaktadır” denildi ve şu ifadelere yer verildi:

“2021’in Türkiye’sinde internet medyasının yasal çerçeveden yoksun olması, TBMM için, parlamento üyeleri için bir utanç kaynağıdır. İnternet gazeteciliği demek, zamanla yarışmak, hızlı olmak demektir. Ancak üzülerek görülüyor ki Meclis, internet medyası yasası konusunda gerekli adımları atmada deyim yerindeyse kaplumbağa hızı ile hareket etmektedir.”

‘KAYBEDECEK ZAMAN YOK’

İnternet medyası editörlerinin ve muhabirlerinin, yasal boşluk nedeniyle özlük haklarından mahrum kaldığı, emeklerinin karşılığını alamadığı ifade edilen önergede, Meclis çatısı altında komisyon kurulması gerekçesine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“İnternet gazetecilerinin özlük haklarının, Basın Kanunu çerçevesinde görev yapan medya mensuplarının hakları ile eşitlenmesi, online habercilikle uğraşanların sarı basın kartı almaları, haber sitelerinin resmi ilanlardan yararlanabilmeleri, Basın Kanunu’nda internet gazeteciliğine de yer verilmesi hayati önemdedir. Artık kaybedilecek zamanın olmadığının farkına varılmalıdır. TBMM’nin 27. Dönemi’nde internet medyasının karşılaştığı sorunlar çözüme kavuşturulmalı, sektörün gelişmesini, güçlenmesini, kurumsallaşmasını engelleyen, kısıtlayan etkenler ortadan kaldırılmalıdır.” (DUVAR)