IPI gazetecilere yönelik çevrimiçi tacize karşı oturum düzenledi
Gazetecilerin maruz kaldığı tehditler ve tacizler sosyal medyada artarak devam ederken, IPI Türkiye Ulusal Komitesi çevrimiçi saldırıya karşı oturum gerçekleştirdi.
DUVAR - Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve IPI Türkiye Ulusal Komitesi, 2022’de başlattığı “IPI Türkiye Master Classes” eğitim serisinin “Haber merkezleri çevrimiçi tacizle nasıl mücadele edebilir?” adlı üçüncü oturumunu bugün gerçekleştirdi.
IPI Dijital İletişim Koordinatörü Javier Luque Martinez’in verdiği atölye programında, küçük ve orta ölçekli haber merkezlerinin, çevrimiçi tacizin gazetecilere verebileceği manevi zararı önlemek ve karalama kampanyaları karşısında haber kuruluşunun itibarını korumak için takip etmesi kolay protokoller uygulamalı olarak anlatıldı.
Çevrimiçi tacizin haber merkezi çalışanları üzerindeki etkisinin ölçülmesi ve halihazırda uygulanmakta olan önlemlerin güçlü ve zayıf yönlerinin değerlendirilmesi ile başlayan program, çevrimiçi tacizin etkisini en aza indirecek yöntemlerin uygulanması, çevrimiçi saldırılar meydana geldiğinde sistematik risk değerlendirmesi, destek mekanizmaları ve izleme yöntemlerine dayalı etkin bir müdahale planı ve protokolün pratikte uygulanması ile tamamlandı.
Programa göre, haber merkezinde çevrimiçi taciz konusunda bir güvenlik kültürü yaratılmalı. Saldırılara hedef olan gazetecilerin çevrimiçi saldırı ve taciz olayını da belgelenmesi bir o kadar önem arz ediyor.
Çevrimiçi bir saldırı durumunda en uygun destek türünü belirlemek için kapsamlı bir risk değerlendirmesi yapılması önemine vurgu yapılırken, duygusal ve psikolojik desteğin gazetecilere yönelik çevrimiçi taciz ve suistimallerin sonuçlarını hafifletmeye yardımcı olacağı belirtiliyor. HABER MERKEZİ)