Irak Federal Mahkemesi, KDP'li Hoşyar Zebari'nin cumhurbaşkanlığı adaylığını reddetti

Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) cumhurbaşkanı adayı Hoşyar Zebari hakkındaki kararını açıkladı. Nihai kararda, Zebari'nin adaylığı reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) cumhurbaşkanı adayı Hoşyar Zebari hakkındaki nihai kararını verdi. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) milletvekillerinin yaptığı başvurunun sonucunda Zebari'nin adaylığını geçen hafta askıya alan mahkeme, bugün açıklanan nihai kararında adaylığı reddetti. Mahkeme kararıyla, Zebari'nin adaylığının önü kapandı.

KYB'Lİ VEKİLLER BAŞVURDU

Cumhurbaşkanlığı makamının anayasal olarak Kürtlere verildiği komşu Irak'ta, genel seçimlerin ardından bu makam için yapılacak seçimler Zebari'nin adaylığı nedeniyle küçük çaplı bir krize dönüşmüştü. Mevcut cumhurbaşkanı Berhem Salih'i yeniden aday gösteren KYB, hakkında geçmişte ortaya atılan yolsuzluk iddialarını gerekçe göstererek Zebari'nin cumhurbaşkanı adayı olamayacağına ilişkin başvuruda bulunmuştu.

ARA KARARDA 'İYİ İTİBAR' VURGUSU YAPILMIŞTI 

Bu itirazı değerlendiren Federal Mahkeme, geçtiğimiz pazar günü adaylığı geçici olarak durdurmuştu. Ara kararda, Zebari’nin cumhurbaşkanlığı adaylığı için 'iyi itibar' gibi şartlara sahip olmadığı aktarılmıştı. Ara kararda, Zebari'nin 2016'da mali ve idari yolsuzluklardan dolayı Maliye Bakanlığı görevinden azledildiği hatırlatılmış; bunun da cumhurbaşkanlığı adaylığının geçici olarak durdurulması için gerekçe olduğu kaydedilmişti. Irak Meclisi'ndeki cumhurbaşkanı seçimleri de ertelenmişti. 

SADR DESTEĞİNİ ÇEKMİŞTİ

Bu krizden önce, parlamento seçimlerini kazanan Sadr hareketi ile KDP arasındaki ittifak nedeniyle Zebari'nin seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Mukteda Sadr ilgili tartışmaların ardından yaptığı açıklamada vekillere, Zebari'nin cumhurbaşkanlığı koşullarını karşılamaması halinde oy vermeme çağrısında bulunmuştu.

ZEBARİ ENGEL OLMADIĞINI SAVUNMUŞTU

Zebari ise adaylığının askıya alındığı süreçte yazılı açıklama yaparak kararı 'saygıyla karşıladığını' belirtmiş; "Mahkemenin konuyu netleştireceğine inanıyorum. Daha önce de ilgili kurumlar adaylığım önünde herhangi bir engelin olmadığını kanıtladı" demişti. (DIŞ HABERLER)