Irak'ta döviz kurundaki artış protesto edildi: 'Izdırap içindeyiz'
Bağdat'ta, dinarın dolar karşısında hızla değer kaybetmesi nedeniyle ekonomik şartların zorlaştığını söyleyen yüzlerce protestocu, hükümete 'önlem alınması' için çağrıda bulundu.
DUVAR - Irak’ın başkenti Bağdat’ta, yerel para birimi dinarın ABD doları karşısında değer kaybetmesi protesto edildi. Yüzlerce protestocu, dinarın hızla değer kaybetmesiyle ithal ürünlerdeki fiyat artışına karşı Irak Merkez Bankası önünde bir araya geldi.
'DOLARLARIMIZI ÇALAN KOMŞULARI DURDURUN'
Göstericiler, pankartlarda İran'a gönderme yaparak "Dolarlarımızı çalan komşuları durdurun" ifadelerine verdi. Protestolarda, dinarın değer kaybetmesinin önüne geçmesi için hükümete çağrı yapıldı.
Düzinelerce polisin görevlendirildiği protestolarda, tutuklama ya da çatışma olmadığı belirtildi. Necef'ten protestolar için gelen Assad Khudhaer, ''İstediklerimiz ortada: Hükümet, dinarın düşüşünün önüne geçmeli çünkü yerel pazarlardaki fiyatlardan ızdırap içindeyiz'' dedi.
1470 DİNARDAN 1620 DİNARA YÜKSELDİ
Kasım ayında, 1 dolar 1470 dinara (yaklaşık 19 Türk Lirası) denk gelirken, geçtiğimiz cuma günü 1 doların karşılığı 1620 dinara (yaklaşık 21 Türk Lirası) yükseldi.
Değer kaybetmenin en büyük nedeni, ABD'de New York Federal Rezervleri'nin Irak'taki bankalar için daha sıkı tedbirler alması olarak gösterildi. Irak Merkez Bankası, dolarda yaşan sıkıntının tedarik zincirini bozduğunu ve dinarın değer kaybetmesini hızlandırdığını duyurdu.
ALIŞVERİŞ DOLARLA, MAAŞ DİNAR'LA
Başbakan Muhammed Sudani, pazartesi günü Merkez Bankası Başkanı'nı 'yeni tedbirler karşısında etkili adımlar atmadığı' gerekçesiyle değiştirmişti. New York Federal Rezervleri'nin, İran'a yasadışı yollarla dolar geçişini engellemek için açıkladığı tedbirlerde, Irak'taki bankaların internet üzerinden transfer geçmişlerini göstermek zorunda olduğunu belirtti. Ancak özel bankalar kayıt yaptırmayıp karaborsadan dolar almaya ve satmaya devam ediyor. İthal ürünlerin dolarla satıldığı Irak'ta, maaşlar dinar ile ödeniyor. (DIŞ HABERLER)