Irak'ta Sadr yanlıları meclis binasını bastı

Muhammed Şiya es-Sudani'nin başbakan adayı olmasını protesto eden Sadr Hareketi destekçileri, Yeşil Bölge'ye girdi ve meclis binasını bastı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanan, Mukteda Sadr liderliğindeki "Sadr Hareketi"ne mensup bir grup, beton bariyerleri aşarak meclis binasına girdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Sadr yanlıları Bağdat’ın merkezinde yer alan Tahrir Meydanı’nda toplandı.

İran destekli Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'yi protesto eden Sadr yanlıları, daha sonra diplomatik misyonlar ve hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'nin kapısına yürüdü.

Sudani’nin başbakanlık yapmasını istemedikleri yönünde slogan atan göstericiler, Sudani’ye yakınlığıyla bilinen eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi de sloganlarla atarak protesto etti.

Protestocular, Yeşil Bölge'nin çevresinde bulunan beton bariyerleri aşmak isterken güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Bir grup, daha sonra beton bariyerleri yıkarak bölgede bulunan meclis binasını bastı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de göstericilere seslenerek "Kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge'den derhal çekilmelerini" istedi.

Şii lider Sadr da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, destekçilerine bölgeden çekilme çağrısı yaptı. Sadr, "Mesajınız yerine ulaştı. Yolsuzları ürküttünüz. İki rekat namaz kılıp barışçıl şekilde evinize dönebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Sadr destekçileri, Şii liderin mesajı sonrası namaz kılarak Yeşil Bölge'deki Meclis binasından ve diğer alanlardan çekilmeye başladı. (HABER MERKEZİ)