Irak'ta seçim: Katılım yüzde 25'te kaldı

Irak'da Ekim 2019'da düzenlenen protestoların ardından ilk kez seçim düzenledi. The Guardian gazetesi seçime katılımın yüzde 25'te kaldığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Irak'ta halk, erken genel seçimler için sandık başına gitti. Seçimler, Ekim 2019'da dönemin hükümetine karşı patlak veren hayat pahalılığı ve yolsuzluk protestolarından sonra düzenlenen ilk oylama olma özelliğini taşıyor.

Seçimlerde, protestoların dönemin hükümetini devirmesinin ardından kabul edilen yeni yasa çerçevesinde, çok sayıda bağımsız aday da yarışacak. Ancak parlamentonun yapısında büyük bir değişiklik yaşanması beklenmiyor.

Irak Seçim Kurulu'nun verilerine göre, 329 sandalyeli meclis için en az 167 parti be 3 bin 200 milletvekili adayı yarışıyor.  

Seçim için özel güvenlik önlemleri alınırken, seçmenler kontrol noktalarında aramadan geçerek sandığa ulaştı. Seçmenlerin seçim merkezlerine cep telefonu sokmasına da izin verilmedi.

Irak Yüksek Seçim Komiserliği'nin açıklamasına göre, ülke genelinde sabah 07:00'de açılan seçim sandıkları saat 18:00'de kapandı.

Oy verme işleminin bittiği Irak'ta, seçim sürecinde herhangi bir terör saldırısı da yaşanmadı.

THE GUARDIAN: KATILIM YÜZDE 25

The Guardian gazetesi seçime toplam katılımın yüzde 25 olduğunu yazdı, ancak kaynak belirtmedi. El Cezire ise iki seçim komisyonu yetkilisinin katılımın öğle saatlerinde yüzde 19 olduğunu söylediğini belirtti.

Seçimlere katılımın 2003’den bu yana yapılar seçimlerdeki en düşük katılım olduğu ise kesin gibi. 2018’deki son milletvekili seçimlerine katılım yüzde 44,5 idi. 

Eski hükümet ekonomi danışmanı Mazin el Aşaikir, düşük katılımın hükümetin meşruiyetini etkileyeceğini belirterek, “Belki de katılım yüzde 20 olacak. Sonuçlara salgı duymak zorundayız ama insanlar 18 yıldır sandığa gidiyor ama herhangi bir değişiklik göremiyorlar ve bıkmaya başladı” dedi.

AB Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Viola von Cramon ise düşük katılımın birçok anlamı olduğunu belirterek, “Bu açık, siyasi bir işaret ve ancak bunun politikacılar ve Irak siyasi seçkinleri tarafından duyulmasını umut edebiliriz” dedi. Von Cramon seçim sırasında herhangi bir düzensizliğe tanık olmadıklarını da söyledi.

Seçim sonuçlarının 24 saat içinde açıklanması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)