Irak'ta tartışmalı yasa değişikliği meclisten geçti: 'Çocuk yaşta evliliklerin önü açıldı'
Irak'ta 'Kişisel Statü Yasası'nda yapılmak istenen değişiklikler meclisten onay aldı. Yasanın çocuk yaşta evliliklere fiilen izin verdiği eleştirisi yapıldı.
DUVAR - Irak meclisi, ülkede tartışma yaratan 'Kişisel Statü Yasası'nda değişiklik düzenlemesini kabul etti. Yasa değişikliğini eleştirenler, bunun ülkede çocuk yaşta evliliklere fiili olarak izin vereceğine dikkat çekti. Meclisten onay alan yasa değişikliği, İslami mahkemelere evlilik, boşanma ve miras da dahil olmak üzere aile meselelerinde daha geniş bir yetki alanı sağlıyor. Hak savunucularına göre, bu, aile hukukunda birlik sağlayan ve kadınlar için güvenceler içerek 1959 tarihli Kişisel Statü Yasası'nın zayıflamasına yol açacak.
'KADINLARIN VE KIZ ÇOCUKLARIN HAYATINDA YIKICI ETKİSİ OLACAK'
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Irak'taki mevcut yasalar, çoğu durumda evlilik yaşını en az 18 olarak kabul etse de 21 Ocak Salı günü meclisten geçen düzenleme, din insanlarının İslam hukukuna ilişkin kendi yorumlarına dayanarak karar vermesinin yolunu açıyor. Bazı din insanları, İslam hukukunun 9 yaşındaki kız çocukların evlendirilmesine izin verdiğini savunuyor. Yasa değişikliği de bu sebeple eleştiriliyor.
Irak Kadın Birliği'nden insan hakları savunucusu Intisar al-Mayali, Kişisel Statü Yasası'ndaki değişikliklerin Irak meclisinden geçmesinin çocuk yaşta evliliklere izin vererek kadınların ve kız çocukların hayatlarında yıkıcı etkilerinin olacağını, bunun çocukların yaşam hakkının ihlalini teşkil edeceğini belirtti. Al-Mayali, yapılan yasa değişikliğinin kadınlar için boşanma, velayet ve miras konularındaki hukuki koruma mekanizmalarını da sekteye uğratacağı değerlendirmesinde bulundu.
ÜÇ TARTIŞMALI YASA BİRLİKTE OYLANDI
İsminin gizli kalması koşuluyla bilgi veren bir meclis çalışanı, yasa değişikliğinin görüşülüp oylandığı oturumun kaos ve usul ihlali suçlamaları ile sona erdiğini aktardı. Buna göre, oylama sırasında genel kurul salonunda olan vekillerin yarısı oy kullanmazken, bazı vekiller yüksek sesle tepki gösterdi, bazıları ise meclis kürsüsüne tırmandı.
Oturumun sona ermesinin ardından bazı vekiller üç tartışmalı yasanın birlikte oylanmasına da tepki gösterdi. Buna göre, 'Kişisel Statü Yasası' ve 'Genel Af Yasası'ndaki değişiklikler ile Kerkük şehrindeki Türkmen ve Kürtlerin Saddam Hüseyin döneminde ellerinden alınan gayrimenkullerin iadesini öngören yasalar meclisin onayından geçti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)