İran: Cemşid Şarmehd, idam cezası infaz edilmeden önce öldü

İran, daha önce idam cezasının infaz edildiğini açıkladığı Almanya-İran çifte vatandaşının idam edilmeden önce öldüğünü duyurdu. Şarmehd'in nasıl öldüğü ise açıklanmadı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran, daha önce 'terör suçu' iddiasıyla idam edildiği açıklanan İran-Almanya çifte vatandaşı Cemşid Şarmehd'in idam edilmeden önce öldüğünü duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, Yargı Erki Sözcüsü Asgar Cihangir, basına yaptığı açıklamada, İran'da 'terör eylemleri düzenlemekten' suçlu bulunan Şarmehd'in idam edildiğinin duyurulmasının ardından Almanya federal hükümetinden gelen tepkileri değerlendirdi. İran yargısının bağımsız olduğunu söyleyen Cihangir, "Hiçbir yabancı ülkeye ülkemizin yargı süreçlerine müdahale hakkı vermiyoruz. Cemşid Şarmehd bir teröristti ve İran yargısı onu gerçekleştirdiği terör eylemleri nedeniyle İranlı olarak yargıladı" dedi.

'İNFAZ EDİLEMEYE HAZIRDI ANCAK İNFAZDAN ÖNCE ÖLDÜ'

Cihangir, önceki resmi açıklamanın aksine Şarmehd'in idam edilmeden önce öldüğünü söyleyerek, "Bu şahıs yargılandı ve dava mahkumiyetiyle sonuçlandı. Cemşid Şarmehd, idam cezasına çarptırıldı ve cezası infaz edilmeye hazırdı ancak cezanın infazından önce öldü" diye konuştu. İranlı Sözcü, Şarmehd'in nasıl öldüğüne dair ise bilgi vermedi.

BERLİN-TAHRAN HATTINDA GERİLİME SEBEP OLMUŞTU

Şarmehd, 2008'de Şiraz kentinde gerçekleşen ve 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıya karışmaktan geçen yılın şubat ayında suçlu bulunarak idama mahkum edilmişti. Savcılık, ABD'de ikamet eden Şarmehd'i FBI ve CIA yetkilileriyle ile temas kurmakla, İsrail'in istihbarat örgütü Mossad'la ise temas kurma girişiminde bulunmakla suçlamıştı.

İranlı yetkililer, Ağustos 2020'de Cemşid Şarmehd'i 'karmaşık' olarak tanımladıkları bir operasyon sonucunda yakaladıklarını duyurmuş, ancak tutuklamaya ilişkin ayrıntılı bilgi vermemişti. Ailesi, Şarmehd'in Dubai'de transit geçiş yaparken İran güvenlik güçleri tarafından kaçırıldığını ve daha sonra İran'a getirildiğini belirtmişti.

İran-Almanya çifte vatandaşı olan Cemşid Şarmehd'in 'terör eylemlerinde' rol aldığı gerekçesiyle idamına tepki gösteren Berlin hükümeti, 'İran rejiminin eylemlerini şiddetle protesto ettiğini bildirmek' üzere İranlı maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı. Tahran'daki Almanya Büyükelçisi de İran Dışişleri Bakanlığı'nda Berlin'in notasını iletmişti. Alman Büyükelçi daha sonra ise istişare için Berlin'e geri çağrılmıştı. Almanya, ülkedeki İran konsolosluklarının da kapatılmasına karar vermişti. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise bu kararın 'Almanya'daki İranlılara yaptırım' olduğunu savunmuştu.

(ANADOLU AJANSI)