İran Devrim Muhafızları: Akdeniz ve Cebelitarık kapatılabilir

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan bir tuğgeneral, ABD ve müttefiklerinin Gazze'de suç işlemeye devam etmesi halinde Akdeniz ve Cebelitarık Boğazı'nın kapatılabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan Tuğgeneral Mohammad Reza Naqdi, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarına işaret ederek, ABD ve müttefiklerinin Gazze'de suç işlemeye devam etmesi halinde Akdeniz'in kapatılabileceğini söyledi. 

Reuters'ın İran'ın yarı resmi Tesnim haber ajansından aktardığına göre, Reza Naqdi, saldırıların devam etmesi halinde "Akdeniz, Cebelitarık (Boğazı) ve diğer su yollarının kapatıldığını çok yakında göreceklerdir" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Naqdi, bu iki su yolunun nasıl ve hangi araçlara kapatılabileceği konusunda bilgi vermedi.

'ÖNCE BASRA KÖRFEZİ VE HÜRMÜZ BOĞAZI, ŞİMDİ KIZILDENİZ...'

Reuters, İran'ın Akdeniz'e doğrudan erişimi bulunmadığına, dolayısıyla İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Akdeniz'i kapatmaya nasıl teşebbüs edebileceğinin net olmadığına işaret ederken, Naqdi, 'yeni direniş güçlerinin doğduğundan ve diğer su yollarının kapatılmasından' bahsetti. Naqdi, Yemen'deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz'deki İsrail bağlantılı ticari gemilere saldırılarına işaret ederek, "Dün Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı onlar için kabus oldu. Bugün de Kızıldeniz'de sıkışıp kaldılar" dedi.  

ABD: HUSİLERİN SALDIRILARINDA İRAN'IN DESTEĞİ VAR

Öte yandan, ABD istihbarat birimleri, Yemen'in kuzeyini kontrol eden Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırılarında İran'ın desteği olduğunu ileri sürdü. 

DW Türkçe'nin haberine göre, İran destekli Husilerin gemilere yönelik saldırılarına ilişkin ABD istihbarat bilgilerini kamuoyuna açıklayan Beyaz Saray, Tahran'ın Husilere insansız hava araçları ve füze ile taktik istihbarat sağladığını iddia etti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson "Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik operasyonların planlanmasında İran'ın derin bir şekilde dahil olduğunu biliyoruz" dedi.

Bunun İran'ın uzun süredir Husilere olan desteği ve Husilerin 'bölgedeki istikrarı sarsan eylemlerini teşvik etmesiyle' bağlantılı olduğunu savunan Watson, "İran'ın Husileri bu sorumsuz davranışlarından caydırmaya çalıştığına inanmamız için hiçbir neden yok" ifadesini kullandı.

HUSİLERDEN KIZILDENİZ'DEKİ GEMİLERE SALDIRILAR

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne saldırı düzenlemesi üzerine,  Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım'da X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından İsrail'le bağlantılı olduğu ifade edilen ticari gemilere Kızıldeniz'de saldırılar düzenlenmiş, Pentagon, 6 Aralık Çarşamba günü Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmişti. 18 Aralık’ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurulmuştu.

Buna karşılık olarak, Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 'Amerika'nın gerilimi tırmandırmaya yönelik herhangi bir eğilimi veya Yemen'i hedef alması karşısında boş durmayacaklarını' belirtmiş ve 'ABD'yi, İsrail gemilerini korumak amacıyla Kızıldeniz'i askerileştirmeye çalışmakla' suçlamıştı. (DIŞ HABERLER)