İran: Haniye, odasının dışından atılan kısa menzilli mühimmatla öldürüldü

İran Devrim Muhafızları, Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin İsrail tarafından ABD hükümetinin de desteğiyle öldürüldüğünü söyledi, suikastın nasıl yapıldığıyla ilgili bilgi paylaştı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da yerel saatle 02.00 sıralarında başkent Tahran'da düzenlenen suikastta hayatını kaybetmesi hakkında açıklamada bulundu. Açıklamada, Haniye suikastından İsrail ve ABD sorumlu tutulurken, saldırının nasıl gerçekleştiği hakkında da bilgi verildi. 

'İNTİKAMI UYGUN  ZAMAN, YER VE ŞEKİLDE ALINACAK'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu, konuya ilişkin açıklamasında, "Haniye'nin öldürüldüğü terör eylemi, Siyonist rejim (İsrail) tarafından, suçlu ABD hükümetinin desteğiyle tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Hamas lideri İsmail Haniye'nin 'odasının dışından yaklaşık 7 kilogramlık bir savaş başlığının olduğu kısa menzilli bir mühimmatın ateşlenmesiyle öldürüldüğü' ve bununla birlikte büyük bir patlamanın olduğu ifade edildi. Devrim Muhafızları, açıklamasında ayrıca, İsrail'in bu 'suçuna kararlı bir şekilde' yanıt verileceğini ve Tahran'ın intikamının 'sert ve uygun zaman, yer ve şekilde' olacağını ifade etti. 

MİSAFİRHANEYE BOMBA YERLEŞTİRİLDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz'da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurmuştu. İran ve Hamas suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Öte yandan, İngiltere basınına yansıyan haberlerde, İsrail Dış İstihbarat Örgütü Mossad'ın esasında Haniye'yi helikopter kazasında ölen dönemin İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin mayıs ayındaki cenaze töreninde öldürmeyi planladığı, bu planın iptal edilmesi üzerine Haniye'nin Tahran'da kaldığı, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun misafirhanesinde kaldığı odaya patlayıcı yerleştirildiği iddia edildi. Habere göre, misafirhanedeki iki odada daha patlayıcı bulundu.

ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesi de bunun öncesinde Orta Doğu ve ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Haniye'nin misafirhaneye yaklaşık 2 ay önce yerleştirilen bir bombanın uzaktan infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybettiği iddiasında bulunmuştu. NYT, İran'da Haniye suikastıyla bağlantılı olarak 20'yi aşkın kişinin de gözaltına alındığını, bu kişiler arasında istihbarat yetkililerinin de olduğunu aktardı.

31 Temmuz'da uğradığı saldırıda ölen İsmail Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

(REUTERS)