İran polisinden Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'a 'örtünme' uyarısı

İran polisi "örtünme kurallarında gevşeme yok" diyerek yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın aksi yöndeki açıklamalarına cevap verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da bu ay başında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini reformcu aday Mesud Pezeşkiyan'ın kazanmasının ardından ülkede daha ılımlı politikalar izlenmesi beklentileri artarken İran polis teşkilatından zıt yönde bir açıklama geldi.

DW Türkçe'nin haberine göre İran Emniyet Teşkilatının iki numaralı ismi olan Müdür Yardımcısı Kasım Rezai, "İslami giyim kuralları hem bir yasal zorunluluk hem de dinimizin emridir. Bu nedenle hiçbir şey değişmeyecek" dedi. Rezai, kuralları ihlal edenlere tolerans gösterilmeyeceğini, "herhangi bir yeni politik dalga veya hükümet değişiminden" etkilenmeyeceklerini söyledi. Bu açıklama, yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'a "uyarı" olarak algılandı.

Reformcu bir isim olarak seçimlerde muhafazakâr rakiplerini geçmeyi başaran Pezeşkiyan, kampanyası sırasında ahlak polisinin baskısını eleştirmiş, göreve gelirse buna son vereceği taahhüdünde bulunmuştu. İran'da "ahlak polisi" olarak adlandırılan yapı, din temelli yasaklara uyulup uyulmadığını denetlemekten sorumlu. Tutumu uluslararası kamuoyunun yanı sıra ülke içi muhalefetin de tepkisini çekiyor.

İran'da katı muhafazakârların çoğunlukta olduğu meclis de aylardır giyim kurallarını ihlal edenlere daha ağır cezalar öngören yeni ve daha sert bir yasa üzerinde çalışıyor.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)