İran, savunma bütçesini yüzde 200 artırıyor
Hükümet Sözcüsü Muhacerani, "Ülkenin askeri bütçesinde yüzde 200'ün üzerinde ciddi bir artış yapıldı" dedi. Dışişleri Bakanı Arakçi de, yabancı ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi.
DUVAR - İran'da hükümetin sunduğu ve Meclis tarafından onaylanan bütçede, askeri harcamalar için geçen yıla göre yüzde 200'ün üzerinde artış öngörüldü. Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Meclis tarafından taslağı onaylanan gelecek yılın bütçesinde savunma ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü çabanın gösterildiğini söyleyen Muhacerani, "Bu konuya özel önem verildi. Bu nedenle ülkenin askeri bütçesinde yüzde 200'ün üzerinde ciddi bir artış yapıldı" dedi.
AA'nın aktardığına göre, İran'ın ABD'deki başkanlık seçimleriyle ilgili görüşünün sorulması üzerine Muhacerani, "Bu seçimin konusu Amerikan halkını ilgilendiriyor ve bu iki adaydan hangisinin seçileceği bizim için önemli değil" diye konuştu. ABD'de seçilecek başkandan, diğer ülkelerin ulusal egemenliklerine saygı göstermesini ve bölgede gerginliklere neden olan politikalardan vazgeçmesini umduklarını belirten Muhacerani, "Bu, onların halkının faydasına olacaktır. ABD, bölgelerde gerilimi her artırdığında, kayıplarını gördü" ifadelerini kullandı.
ARAKÇİ: SALDIRILAR DURDURULANA KADAR BÖLGE HUZURA KAVUŞMAYACAK
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise, İsrail'in Lübnan ve Filistin'deki saldırılarının derhal durdurulması için tüm uluslararası aktörlerin çaba göstermesi gerektiğini belirtti. Tahran'daki yabancı ülkelerin büyükelçileri ve diplomatik temsilcileriyle bir araya gelen Arakçi, İsrail'in ülkesine saldırısı sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
İsrail'in soykırım ve savaş suçlarını ve bölgedeki saldırganlığını durdurmak için kolektif diplomatik çabaların gerekliliğini vurgulayan Arakçi, uluslararası toplumdan Gazze ve Lübnan'da masum insanların öldürülmesini durdurmak için acil ve kararlı önlemler almasını talep etti.
Birleşmiş Milletle're (BM) üye her devletin, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Komisyonu çerçevesinde uluslararası hukukun ağır ihlallerine karşı acil ve ortak harekete geçme sorumluluğu olduğuna dikkati çeken Erakçi, "Gazze ve Lübnan'daki saldırılar durdurulana kadar bölgenin huzura kavuşmayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Batılı ülkelerin yalnızca İsrail'in çıkarlarını gözeten planlarının başarısızlığa mahkum olduğunu söyleyen Erakçi, İsrail'in uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin, BM Şartı'nın "Barışa Yönelik Tehditler Barışın İhlalleri ve Saldırganlık Eylemleriyle İlgili Eylemlerle" ilgili yedinci bölümüne dayanarak Tel Aviv yönetimine ağır yaptırımlar uygulamakla yükümlü olduğunu kaydetti.
Erakçi, İsrail'in soykırım ve savaş suçlarının durdurulmasının önündeki engelin ABD olduğuna dikkati çekerek, "Bölgenin İsrail rejiminin maceralarına karşı korunmasında diğer ülkelerden de etkin ve yapıcı bir rol oynamalarını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
(ANADOLU AJANSI)