İran ve İsrail'den karşılıklı 'saldırı' açıklamaları: 'Heybetleri yıkıldı'
İran Cumhurbaşkanı Reisi, İsrail'e saldırının 'sınırlı' tutulduğunu ifade ederken Cumhurbaşkanı Herzog, 'İsrail'in halkını savunma konusunda kararlı olduğunu' söyledi.
DUVAR - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 13 Nisan gecesi İsrail'e düzenlenen hava saldırısına ilişkin açıklamada bulundu. Reisi, İran'ın saldırıyı 'sınırlı' tuttuğunu savundu. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da resmi ziyaret için gittiği İsrail'de yaptığı açıklamada, ülkenin bu saldırı karşısında 'misilleme' kararı aldığına işaret etti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da resmi ziyaret için İsrail'de.
REİSİ: İSRAİL'DEN ESER KALMAYACAKTI
AA'nın aktardığına göre, İran Cumhurbaşkanı Reisi, başkent Tahran'da 'Ordu Günü' kutlamaları töreninde yaptığı konuşmada İsrail'e saldırıyı değerlendirdi. Reisi, "Gerçek Vaat operasyonu, İsrail'in heybetini yıkmıştır. Operasyon sınırlı tutuldu. Eğer daha güçlü saldırı düzenlenmiş olsaydı İsrail'den eser kalmayacaktı" ifadelerini kullandı. Reisi, İsrail'in istihbarat, güvenlik ve askeri alanda stratejik bir yenilgiye uğradığını kaydetti.
İRAN SAVAŞ GEMİSİ ADEN KÖRFEZİ'NDE
İran Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Şehram İrani de ülkesinin savaş gemilerinin Aden Körfezi'nde bulunduğunu ve İran'a ait ticaret gemilerine eşlik ettiğini belirtti.
İrani, "İran ordusuna ait filolar, ticari gemilerimize eskort görevi yürütüyor. Şu an Camaran savaş gemisi, Aden Körfezi'nde bulunuyor ve bu görev Kızıldeniz'e kadar devam edecek. Gemilerimize, Aden Körfezi'nden Süveyş Kanalı'na kadar refakat ediyoruz" dedi. İranlı komutan, diğer ülkelerin gemilerini de korumaya hazır olduklarını kaydetti.
HERZOG: HALKIMIZI SAVUNMA KONUSUNDA KARARLIYIZ
Öte yandan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron ve Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'u bir arada kabul etti. İsrail basın ofisinden yapılan açıklamada, Herzog'un Cameron ve Baerbock'u Batı Kudüs'te ağırladığı belirtildi. Açıklamada, Herzog'un İran'ın düzenlediği saldırılarda İngiltere ve Almanya'nın İsrail'in yanında durması nedeniyle Cameron ve Baerbock'a teşekkür ettiği ifade edildi.
'İsrail'in halkını savunma konusunda kararlı olduğunu' dile getiren İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasının öncelikleri aralarında olduğunu da dile getirdiği aktarıldı.
CAMERON: HAREKETE GEÇME KARARI ALDIKLARI AÇIK
Cameron da görüşme öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, İngiltere'nin İsrail'in misillemesinin 'mevcut durumu mümkün olduğunca az tırmandırmasını' umduğunu ifade etti. Ülkesinden İran'a karşı eş güdümlü yaptırımlar görmek istediklerini, İngiltere'nin yapabileceği çok daha fazla şey olduğunu vurgulayan Cameron, şunları kaydetti:
"İsrail'le dayanışma göstermek doğru, bundan sonra ne olması gerektiği konusunda görüşlerimizi açıkça belirtmek doğru ancak İsraillilerin harekete geçme kararı aldıkları da açık. Bunu mümkün olduğunca az tırmandıracak şekilde ve dün de söylediğim gibi sert olduğu kadar akıllıca bir şekilde yapmalarını umuyoruz."
Cameron, ayrıca Hamas, rehine krizi, bölgeye yardım ulaştırılması ve çatışmalara ara verilmesinin sağlanması dahil Gazze'ye yeniden odaklanılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Ne olmuştu?
İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan ikisi general yedi İranlı yetkili ölmüştü. İran, İsrail'in saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.
İran 13 Nisan'da İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı. İran bazı hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı. İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin İran'ın hava saldırısına karşı 'açık ve etkili' şekilde karşılık verme kararı aldığını savunmuştu.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)