İran: Viyana’ya yalnızca nükleer müzakereleri sonuçlandırmaya gideriz

İran Dışişleri, Viyana’ya yeni müzakereler için gidilmeyeceğini duyurdu. Açıklamada, "Yalnızca 2015 nükleer anlaşmasını tekrar canlandırma amaçlı çalışmaları sonuçlandırmak için gideriz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – İran, Avusturya'nın başkenti Viyana'da Batı ülkeleriyle yürütülen nükleer müzakere görüşmelerine "yalnızca süreci sonlandırmak" için gideceğini duyurdu. İran'ın başkenti Tahran’da basın mensuplarına konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, “Viyana’ya yeni müzakereler için değil, nükleer anlaşmayı sonuçlandırmak için gideceğiz” dedi.

Tahran, Avusturya’nın başkenti Viyana’da İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya ile resmi olarak anlaşmayı canlandırmak için uzun müzakerelerde bulunuyor, 2015’te anlaşmadan çıktığı için gayri resmi görüşmeler düzenlediği ABD ile hala sonuçlanmamış konuların olduğunu ifade ediyor. Hatipzade, “Washington eğer cevaplanmamış sorulara cevap verirse, Viyana’ya en kısa zamanda gidebiliriz” dedi.

İran, Viyana’daki nükleer görüşmelerde anlaşmaya varılması için ABD’nin “yabancı terör grupları” listesinde bulunan Devrim Muhafızları Ordusu ile İranlı kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımların kaldırılmasını istiyor. ABD, eski Başkan Donald Trump’ın döneminde nükleer anlaşmadan ayrılmış, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu “yabancı terör örgütleri listesine” almıştı.

NE OLMUŞTU?

Viyana’daki görüşmeler ise ABD’nin tekrar nükleer görüşmelere geri gelmesini sağlamaya yönelik düzenleniyor. Son bir yılda düzenlenen görüşmelerde 2015 anlaşmasını yenilemeye yönelik ilerleme kaydedilmiş, ancak görüşmeler Ukrayna savaşı yüzünden Batı’nın uyguladığı yaptırımların Rusya’nın İran’la olan ticaretini sekteye uğratmaması talebi üzerine geçtiğimiz ay durdurulmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington’dan gereken teminatı aldığını söylemişti.

Dün, İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Antonio Guterres ile telefon görüşmesinde anlaşmaya yakında ulaşabileceklerini söyledi. Abdullahiyan, Guterres’e “Amerika tarafına AB’nin üst düzey müzakerecisi üzerinden önerilerimizi ilettik, top şimdi ABD’de” dedi. (DIŞ HABERLER)