İran'da adaylığı veto edilen eski bakandan tepki: 'Meşru bir neden göremiyorum'

"Konseyin bu kararına meşru bir neden göremiyorum" diyen Abbas Ahundi, "Bu durumu, İran'ın özgür seçmenlerinin seçme hakkının kısıtlanması olarak kabul ediyorum" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da cumhurbaşkanı seçimindeki adaylık başvurusu Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedilen, reformist eski Yol ve Şehircilik Bakanı Abbas Ahundi, adaylığının veto edilmesine tepki gösterdi. Ahundi, Anayasayı Koruyucular Konseyi Başkanı Ayetullah Ahmed Cenneti'ye hitaben yazdığı mektupta, "Konseyin bu kararına meşru bir neden göremiyorum" ifadesini kullandı.

AA'nın aktardığına göre konseye gönderilen bazı raporların, üyelerin kafasında belirsizlikler oluşturmuş olabileceğini düşündüğünü aktaran Ahundi, "Bu doğrultuda konseyin resmi toplantısında hem kendi hakkımı hem de seçmen haklarını savunmak istiyorum" talebinde bulundu.

'İRAN HALKININ SEÇME HAKKI KISITLANIYOR'

Eski Bakan Ahundi, mektubunda şu ifadelere yer verdi: "Konsey, talep edilmesi halinde adaylığı veto edilen adayların açıklamalarını ve savunmalarını dinlemekle yükümlüdür. Bu durumu, kendime ve beni aday gösteren yasal siyasi parti, grup ve şahsiyetlere yönelik bir zulüm ve İran'ın özgür seçmenlerinin seçme hakkının kısıtlanması olarak kabul ediyorum."

Ahundi, yasal itiraz süresi içerisinde Konsey'e gerekli açıklamaları yapmak istediğini dile getirmiş ancak Konsey daha önce, adayların açıklanmasından sonra seçime kısıtlı bir süre kalacağı için bu seçime özel olarak itiraz hakkının olmayacağını duyurmuştu.

İran'da reformist kanat, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinde eski Yol ve Şehircilik Bakanı Abbas Ahundi, Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan veya eski Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'den birini destekleyeceğini açıklamıştı.

ADAYLAR KİMLER?

Seçimlere aday olmak isteyenlerin rejime bağlılığı ile siyasi, ahlaki ve dini sabıkalarını inceleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi, 5 muhafazakar ve 1 reformist isme adaylık izni vermişti. 

İran İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı nihai aday listesinde muhafazakarlardan Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, Şehit ve Gaziler Vakfı Başkanı Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ile reformistlerden eski Sağlık Bakanı Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan yer aldı.

Konseyin nihai aday listesine göre, ılımlı muhafazakar eski İran Meclisi Başkanı Ali Laricani, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, reformistlerin adaylarından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile Ahundi veto edilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler iran seçim reisi aday