İran'da cumhurbaşkanı seçimini reformcu aday Mesud Pezeşkiyan kazandı

İran'da cumhurbaşkanı seçimini, ilk turu da birinci tamamlayan Mesud Pezeşkiyan kazandı. Pezeşkiyan yüzde 53,7 oy alırken, rakibi Celili'nin oy oranı yüzde 44,4 oldu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da reformcu Tebriz Milletvekili ve eski sağlık bakanı Mesud Pezeşkiyan, dün yapılan 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, bakanlık binasındaki seçim merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 5 Temmuz Cuma günü yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun oy sayım işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

SEÇMENLERİN YÜZDE 49,8'İ SANDIĞA GİTTİ

AA'nın aktardığına göre, ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını aktaran İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını söyledi. Pezeşkiyan'ın oy oranı yüzde 53,7 oldu.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Pezeşkiyan'ın destekçilerinin pek çok kentte sokaklarda dans ettiği, arabaların kornalarını çalarak seçim başarısını kutladığı görüldü. Pezeşkiyan'ın memleketi Urmiye'de de insanlar sokaklarda şeker dağıttı.

Seçim Merkezi Sözcüsü İslami, muhafazakar Said Celili'nin ise oyların 13 milyon 538 bin 179'unu aldığını belirtti. Celili'nin oy oranı yüzde 44,4'te kaldı. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı ise yüzde 49,8 olarak açıklandı.

PEZEŞKİYAN'DAN İLK AÇIKLAMA: SİZİ BU YOLDA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIM

İran'da cumhurbaşkanı seçimini ikinci turda yüzde 53,7 oy oranıyla kazanan Mesud Pezeşkiyan, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, önlerindeki yolun zorlu olduğunu, bunu birliktelik ve güven olmadan aşamayacaklarını belirtti.

Pezeşkiyan, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından halka yönelik ilk mesajında, "Sevgili İran halkı, seçimler sona erdi. Bu birlikteliğimizin başlangıcı. Önümüzdeki zorlu yolu, birliktelik ve güven olmadan aşamayız. Elimi size uzatıyorum ve sizi bu yolda yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum" ifadelerini kullandı.

CELİLİ: PEZEŞKİYAN'A YARDIMCI OLMALIYIZ

İran cumhurbaşkanı seçimini ikinci turda Mesud Pezeşkiyan'a karşı kaybeden muhafazakar Said Celili de seçilen yeni cumhurbaşkanına tüm imkanlarla yardımcı olunması gerektiğini belirtti. İran devlet televizyonuna konuşan Celili, "Halkın seçtiği herkes saygındır ve ona karşı saygı korunmalıdır" dedi. Celili, "Saygılı olmanın ötesinde, seçilenin güçlü bir şekilde ilerlemesine katkı sağlayabilmek için tüm imkanlarımızı kullanarak aynı zamanda ona yardımcı olmalıyız" ifadelerini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)